Vegalfaro Pago de los Balagueses Syrah 2013Ostatnie z czerwonych win, które miałem okazję degustować podczas akcji Degusta Espana. Po spotkaniu z sześcioma winami szczepu verdejo, teraz miałem okazję spotykać się z winami czerwonymi. O całości hiszpańskiej przygody możecie przeczytać TUTAJ

Dziś szalenie przyjemny syrah, którego nabyć można w sklepie Marka Kondrata

100% szczepu syrah. 14% alkoholu, więc od razu warto otworzyć dobry kwadrans przed podaniem. 10 miesięcy beczki francuskiej

W nosie cała paleta owoców: czereśnie, słodsze wiśnie, śliwki i jeżyny. Do nich dochodzi czekolada i kakao. Nos taki, że aż chce się wąchać w nieskończoność

Usta z dobrą beczką i wysoką (a przy tym ułożoną) taniną. Dobry owoc, fajny pieprz, który nie ubija całości doznań. Z czasem pojawia się nuta balsamico. Długie, potężne, a przy tym gładkie. Słowem: szalenie przyjemne wino do sączenia solo, ale i pod cięższe, mięsne klimaty

Osobiście chętnie połączyłbym wołowinę z sosem grzybowym. Z chęcią spróbowałbym także z jagnięciną czy reniferem

Tagi: ,