Trochę inne ciastka, bo do ciasta dodany jest biały ser. Dzięki temu są wilgotniejsze. Aromatyczne za sprawą cynamonu. Przekonałam się, że biały ser i cynamon, to sympatyczne połączenie. Jakoś do takich serowych ciasteczek pasował mi rustykalny styl, więc wbrew przepisowi ja masy nie wałkowałam, tylko rozciągnęłam palcami.
Przepis dostałam od koleżanki, ale wiele podobnych krąży w internecie 🙂
Wpis bierze udział w akcjach: „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” i „Karnawałowe przekąski” .



Serowe ślimaczki z cynamonem

  • 4 łyżki stopionego masła

Posypka:

  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżeczek cukru

Ciasto:

  • kostka masła
  • 8 łyżek cukru (120 g)
  • kostka twarogu
  • 2 żółtka
  • torebka cukru waniliowego (ja dałam 2 łyżki domowego)
  • 2 szkl mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Zmiksuj masło, cukier, twaróg, żółtka i cukier waniliowy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksuj. Dokończ wyrabianie ciasta rękami. Przygotuj papier do wypieków o wymiarach 20 x 20 cm (ja użyłam maty silikonowej). Papier posmaruj 1/4 stopionego masła i posyp 1/4 posypki. Na tym rozwałkuj połowę ciasta (na placek o wymiarach 20 x 20 cm). Ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i posyp 1/4 posypki. Zwiń ciasto w roladę (bez papieru!) i włóż do lodówki. Analogicznie wykonaj roladę z drugiej połowy ciasta. Pozostaw rolady w lodówce na 3 godziny. Ja włożyłam obie rolady do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu odczekałam 10 minut. Pokrój rolady na plastry grubości 5 mm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180ºC.


Tagi: , , ,