Czasami mam ochotę na dużą dawkę witamin w postaci świeżych warzyw lub owoców. Tym razem zachciało mi się takiego carpaccio. Jest soczyste i chrupiące. Zimny jogurt jest tu miłym urozmaiceniem.

Carpaccio z surowych buraków

  • 2 buraki, ja użyłam miodowych

Marynata:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól

Sos:

  • pół szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek

Buraki obierz i pokrój w cieniutkie plastry (najlepiej za pomocą obieraka do ziemniaków). Wymieszaj składniki marynaty i obtocz nią plasterki buraków. Odczekaj 20 minut. Rozłóż buraki na półmisku. Wymieszaj składniki sosu i polej nim buraki.

Tagi: , , , ,