W tym tygodniu gospodarzem Weekendowej Piekarni jest Mich z blogu Aromatyczny. Zaproponował do wypróbowania dwa przepisy łatwe i szybkie w wykonaniu i aromatyczne w smaku 🙂 Wybrałam bułki z figami i jestem bardzo mile zaskoczona ich smakiem. Nie spodziewałam się aż tak pysznego, pełnego aromatu, efektu! Na pewno będę do nich wracać. Tym bardziej, że smakowało mojemu mężowi i dzieciom, a oni nie lubią „wynalazków” w kuchni 😉 Zupełnie niechcący figi w moim cieście zostały całkowicie rozdrobnione (przez mikser), ale dzięki temu dzieci nie doszukały się w bułeczkach niczego podejrzanego i zdecydowały się spróbować 🙂
Bułki z figami
składniki na 12 sztuk
- 10 dag suszonych fig
- 1 2/5 szklanki wody
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- ewentualnie mak lub sezam do posypania
Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37°C).
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200°C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.
Zostaw komentarz