Od 10 dni hoduję mój własny zakwas 🙂 Jest jeszcze dość słaby, ale wczoraj upiekłam na nim mój pierwszy chleb bez dodatku drożdży. I jestem bardzo zadowolona, że zaczęłam przygodę z pieczywem na własnym zakwasie.
Po raz pierwszy biorę udział w Weekendowej Piekarni. Tym razem gospodynią jest Oczko. Chleb, który zaproponowała, jest pyszny, z delikatnym miąższem. U mnie wyszła za twarda, przypieczona skórka – chyba w moim piekarniku powinnam ustawiać niższą temperaturę. No i nie naparowałam wcześniej piekarnika, ale już zobaczyłam u Majany, w jaki sposób można to zrobić 🙂 Dodatek kminku mi bardzo odpowiada 🙂
Przepis podaję za Oczkiem.
Zobacz dokładną instrukcję jak hodować zakwas żytni oraz ogólne zasady pieczenia chleba na zakwasie. Możesz też przejrzeć wszystkie przepisy na wypieki na zakwasie.
Polski chleb pszenno-żytni
Zaczyn:
- 50g zakwasu żytniego
- 75g letniej wody
- 75g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
- 200 g zaczynu jw.
- 250 g wody
- 350 g mąki pszennej typ 1100 (nie miałam, dałam 150 g mąki pszennej razowej typ 2000 i 200 g mąki pszennej typ 550)
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 10 g soli (1,5 łyżeczki)
- 2 łyżeczki kminku
Zaczyn wymieszać na gładką dość gęstą masę. Pozostawić na 8-12 godz w temp. pokojowej do przefermentowania. Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10-12 min. Włożyć do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2-2,5 godz. Zagniatać ciasto 3-krotnie podczas wyrastania. Po wyrośnięciu uformować bochenek i włożyć do formy wysypanej dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 1,5-2 godz. Nagrzać piekarnik 1 godz. przed włożeniem chleba do temp. 230 stop. Bochenek delikatnie spryskać wodą, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, pic 40-50 min do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.
Tagi: dla alergików, kminek, mąka żytnia, zakwas
Zostaw komentarz