Oto mój nowy ulubiony sernik. Tym razem wybrałam smak toffi, który wystąpił we wszystkich warstwach ciasta. Każda z warstw ma w naszym domu swoich wielbicieli. Kruchy spód zawiera czekoladę mleczną i karmelową, na wierzchu jest sos toffi o bardzo intensywnym smaku, a w środku masa serowa, do której również dodałam trochę sosu toffi. Tak więc najistotniejsza warstwa sernika ma bardzo delikatny posmak toffi, natomiast kruchy spód, a jeszcze bardziej polewa toffi są wyrazistymi smakowymi akcentami sernika.
Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.
Sernik toffi
[tortownica o średnicy 24 cm]
Kruchy spód:
- 150 g herbatników
- 60 g czekolady, najlepiej wymieszanej mlecznej i karmelowej
- 60 g masła
Polewa toffi:
- 80 g masła
- 80 cukru
- 2 łyżki śmietanki kremówki
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki
- pół polewy toffi
Kruchy spód. Czekoladę połam na kawałki i zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Polewa toffi. Wszystkie składniki polewy włóż do małego rondelka i podgrzewaj, aż masa odparuje, zbrązowieje i zgęstnieje. Pod koniec masa może bardzo szybko gęstnieć. Jeżeli uznasz, że wyszła zbyt gęsta lub gdyby polewa się zwarzyła, dodaj jeszcze trochę śmietany, wymieszaj i chwilę pogotuj.
Masa serowa. Najlepiej, jeśli wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Do malaksera włóż wszystkie składniki i krótko zmiksuj, aby składniki się wymieszały. Dłuższe miksowanie sprawi, że sernik mocno urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.
Piecz w 200°C przez 15 minut, a następnie w 160°C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij obręcz i wystudź na kratce. Wystudzony sernik polej pozostałą polewą toffi i wstaw do lodówki na całą noc.
Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.
Zobacz też:
Tagi: czekolada, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, ser mielony, sernik, skrobia kukurydziana, śmietana kremówka, Wielkanoc
Jejku, ale pychota. Muszę zrobić w weekend. Ciekawe czy mi wyjdzie tak jak Tobie Olu:)
Musi wyjść! 🙂
Musi byc boski !
Właśnie taki był. Polecam wypróbowanie 🙂
a moze byc ser z wiaderka
Edyta, oczywiście! 🙂
Gdy wlewam polewę w stanie płynnym, czyli ciepłą, do chłodnego sera, to robią mi się grudki. Jak temu zapobiec?
Julia, zalecam aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, wtedy unikniesz tego problemu.
Witam chciałabym użyć samego spodu kruchego z tego przepisu .. .czy trzeba go piec?
Chcę zrobić ciasto bez pieczenia na herbatnikach ale na okrągłej blaszce i pomyślałam ze taki spód byłby najlepszym rozwiązaniem
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Monika, spokojnie można pozostawić taki spód bez pieczenia. Każdy z jego składników jest jadalny na surowo. Jeśli nie zamierzasz go piec, to radziłabym jak najdokładniej zmiksować wszystkie składniki.
Trzeci raz robiłam sernik i trzeci raz polewa toffi nie zmienia koloru na brązowy mimo długiego gotowania, co robię nie tak ?
Urszula, proponuję zwiększyć ogień pod polewą. Być może gotujesz na bardzo małym ogniu i cukier nie może się skarmelizować.