Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta niż sernik kawowy. Tym razem poszłam na całość. Sernik wyszedł mocno kawowy, niemal wytrawny. Mi, Jankowi i nawet naszym córkom smakował bardzo. Jednak nie jest to wypiek dla każdego. Trzeba lubić kawowe nuty w ciastach.

Sernik mocno kawowy

Sernik cappucino

Spód:

  • 100 g herbatników szkolnych
  • 35 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego
  • 180 g cukru
  • 60 g śmietanki 30% lub 36%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżki kakao

Spód. Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową. W malakserze zmiksuj czekoladę na bardzo wysokich obrotach. Dodaj herbatniki i zmiksuj na średnich obrotach. Dodaj masło i zmiksuj na małych obrotach. Powinna powstać mieszanina o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż ją do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię, delikatnie ugnieć.

Masa serowa. Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Do malaksera włóż ser i cukier i zmiksuj dokładnie. Staraj się miksować na niezbyt wysokich obrotach. Dodaj śmietanę, a następnie miksując dokładaj po jednym jajku. Na koniec dodaj mąkę i znowu krótko zmiksuj.

W tym momencie w malakserze powinno być około 1,5 l masy. Odlej z tego 1,5-2 szklanki. Do pozostałej masy dodaj połowę zaparzonej kawy. Zmiksuj i wylej połowę do tortownicy.

Do pozostałej kawy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i wlej do pozostałej w malakserze masy. Zmiksuj i bardzo ostrożnie wlej na pierwszą warstwę masy do tortownicy. Najlepiej wlewać masę łyżką, aby warstwy pozostały w miarę równe.

Na koniec wlej odłożoną jasną masę serową. Tu również najlepiej przekładać masę łyżką.

Piecz przez 20 minut w 180°C, a następnie przez godzinę w 160°C.

Sernik mocno kawowy 0

Tagi: , , , , , , , , , ,