Jakoś do tej pory omijałam ten kształt ciastek na Tłusty Czwartek. Nie lubię żmudnego wykrawania i ponownego wałkowania tego samego ciasta. Jednak znalazłam w technologii wykrawania oponek jakiś kompromis, aby się nie napracować. Z mniejszych kółek powstały małe pączusie dla dzieci, a pod koniec pokroiłam resztkę ciasta na kwadraty.
Same oponki smakują podobnie jak pączki, ale są bardziej chrupiące, bo mają więcej skórki w stosunku do miąższu. Pasuje do nich zarówno lukier cytrynowy jak i posypka cukrowo-cynamonowa. A najprościej i najszybciej załatwimy sprawę posypując pączki cukrem pudrem.
Oponki drożdżowe
[porcja na 30 oponek i 30 maleńkich pączków]
- szkl (200 ml) mleka
- 4 łyżki (55 g) masła
- 1/3 szkl (60 g) cukru
- paczka (7g) drożdży
- 2 jajka
- 550 g mąki
- szczypta soli
- do smażenia: 0,5 – 1 l oleju
Lukier:
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Masło roztop w rondelku, dodaj mleko i jeśli trzeba podgrzej aby było letnie, ale nie gorące (około 37 stopni). Wszystkie składniki ciasta zmiksuj i wyrób ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale po wyrobieniu powinno odchodzić od ręki. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką, rozpłaszcz dłońmi lub rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Wykrawaj kółka szklanką, a w ich środku mniejsze kółka literatką (ja użyłam małej foremki do wykrawania ciastek). Przekładaj wykrojone oponki i małe kulki na blachę. Pozostałe okrawki ciasta połącz, uformuj następny placek grubości 1 cm i znowu wykrawaj oponki i małe pączki. Z kolejnych okrawków uformuj kilka średnich pączków. Oponki i pączki pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
W średniej wielkości rondlu rozgrzej olej do temperatury 175°C. Jeśli nie masz termometru, to zrób próbę z jednego okrawka ciasta lub kawałka chleba. W ciągu minuty próbny kawałek powinien się lekko zrumienić. Do rondla ostrożnie wkładaj po kilka oponek, smaż z obu stron do ładnego zrumienienia. Najłatwiej obracać oponki za pomocą długiej wykałaczki. Usmażone przekładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Lukier. Cukier puder wymieszaj dokładnie z sokiem z cytryny. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, to dodaj kroplę soku lub wody, jeśli za rzadki, dodaj cukier puder. W gotowym lukrze zanurzaj oponki i odkładaj na kratkę.
Tagi: dla dzieci, jajka, mleko, sok z cytryny, Tłusty Czwartek
Oleńko też zrobiłam drożdżowe oponki w tym roku i to był strzał w 10-tke:). Ty widzę mialas pomocnicę do lukrowania:)
Jolu, rzeczywiście dziewczynki fajnie zaangażowały się w lukrowanie i rysowanie czekoladowymi pisakami 🙂
Pięknie wyrośnięte. Super prezentują się z lukrem:)
My lubimy z cukrem pudrem jak niżej:)
Kulinarnie – Niebanalnie, tak, z lukrem wyglądają super! A cukier puder kojarzy mi się ze świeżym śniegiem – też fajnie! 🙂