Po Świętach miałam wielką ochotę na taki dodatek do pieczonej piersi indyka. Ostry smak czosnku i aromatyczny smak ziół dobrze się komponują z pieczonym mięsem, wędliną, surowymi warzywami.
Dip czosnkowo-ziołowy na bazie białego sera
- 100 g białego sera (pół kostki)
- ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek
- szczypiorek
- pietruszka
- sól, pieprz świeżo zmielony
- mała szczypta cukru
Ser rozdrobnij widelcem, czosnek przeciśnij przez praskę, zioła drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj. Zioła daj w takiej ilości, żeby w sumie wyszła mała garść. Odrobina cukru ma przełamać kwaśny smak sera.
Tagi: biały ser, czosnek, dip, jogurt, koperek, natka pietruszki, szczypiorek
Zostaw komentarz