Takie ciasteczka przygotowałam dla gości, którzy mają alergię na produkty mleczne. Oczywiście można tu zamiast margaryny użyć masła i ja preferuję właśnie taką wersję. W naszej rodzinie zdania na temat tych ciastek były podzielone. Mi nie odpowiada w nich margaryna, dzieci też zjadły niewiele, natomiast Janek i mój Tata zachwycali się tym wypiekiem.
Ciastka waniliowe i kawowe
[wyszło mi 25 większych ciastek (o średnicy 5 cm) i 13 mniejszych (3,5 cm)]
- 250 g margaryny
- 340 g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g cukru pudru
- do wersji z kawą: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- do posypania: cukier trzcinowy
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaj cukier z wanilią, mąkę i zmiksuj lub wymieszaj. Jeśli robisz wersję z kawą, to dodaj teraz kawę i znowu wymieszaj. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i lekko spłaszczaj. Kawowe posyp cukrem trzcinowym, waniliowe spłaszczaj za pomocą tłuczka do mięsa. Piecz w 180°C przez 20 minut.
Tagi: cukier puder, cukier trzcinowy, domowy cukier z prawdziwą wanilią, kawa, mąka krupczatka
jakie ładne 🙂