Na kolejny jesienny weekend proponuję Wam pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Oczywiście w ciągu roku owoce można tutaj zmieniać. Tym razem spód jest mocno wilgotny, raczej ciężki, choć niezbyt zwarty i trochę puszysty. Jednak dzięki warstwie owoców i bezy ciasto nabiera większej lekkości. Na wierzchu kruszonka, która jest dodatkową atrakcją dla moich domowników.
Ciasto podzieliłam na dwie formy i do mniejszej nie dodawałam owoców.
Placek z gruszkami i kruszonką
[forma 30 x 40 cm lub dwie formy: 23 x 32 i 16 x 27]
Ciasto:
- 200 g masła
- 140 g cukru (2/3 szkl)
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 2 szkl mąki (u mnie pół szkl mąki pszennej pełnoziarnistej, reszta zwykłej pszennej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce:
- 2-3 duże gruszki
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Ciasto. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Dodaj cukier z wanilią, żółtka i miksuj przez chwilę. Dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do wymieszania składników. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków.
Owoce. Gruszki umyj, obierz i pokrój ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i każdą ćwiartkę podziel na 3 części. Kawałki owoców rozłóż równomiernie na cieście.
Beza. Białka z solą ubij na pianę. Kiedy piana stanie się biała, dodaj cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna, czyli nie wypłynie przy odwróceniu miski do góry dnem. Bezę rozłóż na warstwie owoców.
Kruszonka. Wszystkie składniki kruszonki zmiksuj krótko lub rozetrzyj w palcach. Rozłóż równomiernie na bezie.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, gruszki, jajka, mleko
pychota
ciacho wygląda smacznie:)
Magma, i właśnie tak smakuje 😉
Ale apetyczne ciasteczko 🙂 Uwielbiam takie
Jola, ja też bardzo takie lubię. Najbardziej w chłodny dzień 🙂
Ciasto przepyszne,ja zamiast gruszek dałam jabłka i posypałam je cynamonem:-)
Magda, uwielbiam tego typu ciasta! 🙂 Pyszne sezonowe owoce, beza i kruszonka. Z jabłkami i cynamonem też bardzo lubię 🙂