Ania zaskoczyła mnie murzynkiem innym od tych, które znałam. Jest to wyjątkowo puszyste i lekkie ciasto. Mocno czekoladowe, z dużą ilością polewy z czekolady. Idealne do kawy. Nasze dzieci również uwielbiają takie wypieki.
Tagi: czekolada, dla dzieci, film, kakao, WielkanocMurzynek (+film)
Podziel się tym ze znajomymi!
Podobne wpisy
18 komentarzy
Zostaw komentarz
Anuluj pisanie odpowiedzi
Zostaw komentarz
Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.
Mój ulubieniec 😀
Aurora, ja też go lubię 🙂 Nie ma jak czekoladowe smaki!
Dużo czekolady w czekoladzie :))
Evitaa, i o to właśnie chodzi 🙂
upiekłam pewnej nocy, bo czekolady się chciało 😉 już zabrakło mi cierpliwości by czekać aż ostygnie i wylałam polewę na lekko wystudzone ciasto, która troszeczkę wsiąknęła w placek, ale wyszedł bardzo pyszny i puchaty w sam raz na drugie śniadanie do pracy i na chwilkę relaksu po w duecie z kawą 🙂
Tanroth, przemówiła do mnie ta polewa, która nasączyła ciasto, mniam! A z kawą to już rozpusta 😉
proszę podać ile jaj , ile mąki, ile proszku do pieczenia – z góry dziękuję za info :))
Anula, 33. sekunda filmu 🙂 Albo zajrzyj pod link w opisie pod filmem na YT.
przepraszam, nie wiem jak to oglądałam, że to przegapiłam
Anula, nie ma problemu. Może ta informacja przyda się osobom, które po raz pierwszy oglądają nasze filmy 🙂
Olu, mam dość szczegółową formę silikonową – lokomotywa,chcę upiec coś synkowi na urodziny, czy ten murzynek ładne wyskoczy z tej formy, czy nie bardzo? Jeśli nie bardzo, to jakie ciasto do takiej formy, coby ładnie wyglądało i przypominało lokomotywę jako ekspert polecisz? 🙂
Asiek, ten murzynek jest dość delikatny i puszysty, a to oznacza, że być może sprawi trudność przy wyjmowaniu. Niestety, nie jestem w stanie powiedzieć na 100%. Ja bym zaryzykowała, jeśli masz chęć właśnie na taki smak ciasta. Powinno w miarę równo urosnąć i nie jest kruszące się, a to dobrze rokuje 🙂
Ciasto niestety się nie udało, już po dodaniu połowy mąki (1 szkl.) zrobiło się twarde zbite ciasto, a nie puszyszta i płynna masa jak w Waszym filmiku. Wszystko zostało zrobione jak w przepisie 🙁
Agnes, z tych proporcji nie powinno wyjść zbite ciasto. Coś jednak musiało Ci pójść inaczej niż na filmie. Być może Twoja piana z białek opadła przy łączeniu z pozostałymi składnikami. Może masa czekoladowa nie była do końca wystudzona? Jeśli chcesz, pomożemy Ci znaleźć przyczynę.
Piec z termoobiegiem czy tylko poszczególne grzałki ? :))).
Daria, bez termoobiegu 🙂
Kurczę…. upiekłam murzynka z tego przepisu i niestety wyszła klapa.
Urósł tylko na 2,5cm 🙁 Ogólnie w smaku jest pyszny i puszysty, ale bardzo niski…
Błędem zapewne było użycie zbyt dużej formy do pieczenia…
Użyłam dużej blachy… chyba tej największej….
Jakie wymiary ma Wasza forma w filmiku i na ile cm wyrosło Wam ciasto ?
Pozdrawiam.
Angelika, jeśli ciasto wyszło puszyste, to była to na pewno kwestia rozmiaru blaszki. Nasza blaszka ma wymiary 22×33 cm.