Wszelkie kopytka, knedle i pierogi wydawały mi się zawsze zbyt czasochłonne do wykonania. Jednak myliłam się. To są proste i szybkie do wykonania przepisy. Nawet dla początkujących. Więc zachęcam Was do samodzielnych prób, jeśli jeszcze tego nie robiliście.
W mojej wersji do śliwek już niczego nie dodawałam (można było sypać trochę cukru lub słupki migdałów). Za to dosłodziłam i doprawiłam cynamonem bułeczkę tartą. Taka wersja wydaje mi się najprostsza i najszybsza.
Smak knedli ze śliwkami pewnie każdy zna. Słodka bułeczka z cynamonem znacznie wzbogaca aromat tej potrawy. A Łucja po zjedzeniu knedli poprosiła o dokładkę z samej bułeczki 😉
Przepis znalazłam u Ani, która jest specjalistką od tego typu klasyków.
Knedle ze śliwkami
[z połowy porcji wyszło mi 16 knedli]
- 20-30 dkg dojrzałych śliwek węgierek (u mnie bardzo małe)
- 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
- około 1 szklanki mąki (czasem trzeba ilość zwiększyć nawet do 2 szklanek, w zależności od rodzaju ziemniaków)
- 2 jajka
- szczypta soli
Do polania:
- 4 łyżki masła
- kopiasta łyżka bułki tartej
- łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
Śliwki umyj, wysusz dokładnie, przecinaj na pół, ale nie do końca i wyjmuj pestki.
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Przeciśnij je przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Dodaj szklankę mąki, jajka, sól i wyrób ciasto. Zagniataj tylko do połączenia składników, a następnie od razu formuj knedle. Kiedy takie surowe ciasto poleży, straci swoją sprężystość.
Dłonie oprósz mąką. Nabieraj po łyżce ciasta, układaj na dłoni i formuj niewielki placek. Na środku placka układaj śliwkę i owijaj ją ciastem, sklejając dokładnie brzegi. Uformowane knedle układaj na tacy.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wkładaj po kilka knedli i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Tagi: cynamon, dla dzieci, jajka, śliwki, ziemniaki
No brawo!!!:) Apetycznie wyglądają!
Aniu, jeśli Ty je chwalisz, to już jestem zupełnie spokojna 😀
pewnie, nie taki diabeł straszny a smakuje diabelsko
No właśnie! 🙂
mam pytanie odnośnie zamrożenia takich knedli – czy mrozić je przed czy po ugotowaniu? 🙂
Marta, można mrozić surowe i ugotowane 🙂 Najlepiej rozłożyć je najpierw na tacy lub papierze do pieczenia tak, by nie dotykały do siebie. Kiedy się zamrożą, można przełożyć je do woreczków foliowych.
Mam wlasnie ugotowane knedle i chciała bym zamrozić. Jak później je rozmrozić żeby się nie rozwaliły?
Monika, ja bym je dusiła na małym ogniu, w rondelku z łyżeczką oleju i małą ilością wody, która nie przykryje knedli. Od czasu do czasu delikatnie bym zamieszała.
ooo tez bym zjadła!
Mega apetycznie wyglądają:)
Wiosenko, mi też bardzo się podoba ich wygląd i zdjęcia. I najważniejsze, że smakują świetnie 🙂
Pyszności!
Dawno nie jadłam knedli.
Majanko, no to zachęcam Cię, póki śliwki są 🙂
a ja dziś właśnie takie zjadłam… super!
Tak, muszę zrobić, postanowienie na wrzesień:)
Grace, warto 🙂
pierwszy raz w życiu robiłam knedle i jestem zachwycona! wyszły i wyszły pyszne! 😀
Cynamon to był świetny pomysł :))))
Tu_foxy, bardzo, bardzo się cieszę 🙂