Chciałam Wam pokazać jak wykorzystać w pizzy to, na co jest teraz sezon, czyli szparagi. To tylko luźna propozycja, która może będzie dla Was inspiracją. Pierwszy raz pizzę ze szparagami jadłam we Włoszech, więc ten smak bardzo miło mi się kojarzy. Jeśli lubicie szparagi i pizzę, to na pewno to połączenie spodoba się Wam. Szparagi dobrze się komponują z pieczarkami, serem i szynką. Tutaj połączyłam wszystkie te smaki i jeszcze dodałam świeżą rukolę i chrupiącą cukinię. Dłużej nie mogę o tym daniu pisać, bo musiałabym szybko zagnieść ciasto i upiec kolejną pizzę 😉

Pizza z białymi szparagami

Pizza ze szparagami, szynką i pieczarkami

[proporcje na 7-8 średnich pizz]

Ciasto:

  • 1 kg mąki, najlepiej typu 00
  • 2 g suchych drożdży
  • 500 g wody
  • 25 g soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie
  • mała garść liści bazylii
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g twardej mozzarelli
  • 200 g szynki długodojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
  • młoda cukinia
  • rukola
  • 2 opakowania mozzarelli w zalewie (po 125 g)
  • oregano suszone
  • pęczek szparagów białych lub zielonych
  • kilka pieczarek

Ciasto i sos przygotuj według przepisu. Odetnij zdrewniałe części łodyg szparagów, obierz tylko łodygi (bez główek), włóż do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Odcedź.

Przygotowany spód do pizzy posmaruj sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż kilka szparagów i plastrów pieczarek, posyp oregano. Piecz 4-5 minut w 470°C lub 10-15 minut w 220°C.

Na gorącej pizzy rozłóż rukolę, szynkę, plastry cukinii i kilka urwanych kawałków mozzarelli z zalewy. Podawaj natychmiast.

Pizza z białymi szparagami 1Pizza z białymi szparagamiPizza z zielonymi szparagami 1Pizza z zielonymi szparagami 2Pizza z zielonymi szparagami

Tagi: , , , , , , , , ,