Poszukiwałem przyjemnego orzeźwienia i je znalazłem. Dodatkowo zostałem uraczony naprawdę ciekawymi doznaniami. Dobrze zbalansowane wino – ma w sobie i owocowość i mineralność. A przy tym dobrą kwasowość
Nos
Orzeźwiają nie tylko usta, ale i nos. Już na tym etapie dano mi znać, że to wino dostarczy mi nie tylko przyjemności smakowych, ale i doznań zapachowych. Mamy świeżo wyjęty z morza kamień, są cytrusy wsparte miodem. Jest także trawa i trochę kwiatów
Usta
Ta sama historia powtarza się przy okazji degustacji. Owoce, trochę trawy i kwiatów… Kwasowość jest znaczna i dobrym poziomie
Kuchnia
To Verdejo dobrze odświeży, a przy tym sprawdzi się np. z sałatkami czy w połączeniu z np. z wieprzowiną. Śmiało zaserwowałbym do owoców morza, skorupiaków czy dań wegetariańskich
Kolejne Verdejo, kolejny raz podoba mi się ten szczep
Tagi: potrawa do wina
Zostaw komentarz