Ribera del Duero w codziennym, smacznym wydaniu (33,50zł). To kolejne wino otrzymane od ViniTeranio.pl. 100% szczepu Tempranillo, który jest ulubionym szczepem mojej Oli. Nie ukrywam, etykiety wybierałem nie tylko pod siebie 🙂 Mamy tutaj wino zrobione z 60-letnich szczepów i spędza ono 5 miesięcy w dębowych beczkach
Nos
To wino o intensywnym kolorze wiśni, serwuje przede wszystkim aromaty owocowe (wspomniana wiśnia i czerwona porzeczka) wsparte mokrą rodzynką, migdałem i subtelną wanilią
Usta
Przyjemnie równe, choć spodziewałem się nieco pełniejszych. Jest przyjemna nutka kawy. Spora tanina operuje wyłącznie w przednich częściach języka, raczej niska kwasowość. Koniec jest długi i niesie ze sobą nuty suszonej figi i wanilii
Kuchnia
Degustowaliśmy je solo i tak jak napisałem we wstępie, to Ribera del Duero w codziennym wydaniu. Śmiało można pić samo w sobie, natomiast kulinarnie podałbym do wołowiny, dziczyzny czy jagnięciny. Sprawdzi się także z lazanią mięsną czy pastą bolońską. Jakby Ola zrobiła dzikie ptactwo… Aha, i pod tematy grzybowe, curry czy Tex-Mex bym śmiało podał
Tagi: potrawa do wina, ViniTeranio
Zostaw komentarz