Delikatne i półsłodkie Moscato z RPA, które miałem okazję degustować w początkach kwietnia. Fajne, deserowe i letnie wino – wtedy było cieplej, gdyby ktoś pytał 😉
Niska zawartość alkoholu (8,5%) powoduje, że wino to samo się pije. Jego kolejną zaletą jest brak przesadnej słodyczy, która często ma miejsce w winach z tego szczepu
Nos
Mamy aromaty słodkich gruszek i jabłek, które wsparte są kandyzowanymi owocami oraz nutami kwiatowymi
Usta
Rześkie i równe. Ciepłe owoce zaczynają tutaj grać pierwsze skrzypce. Oprócz słodkiej gruszki i brzoskwini, do głosu dochodzą mandarynka i ananas
Tak jak napisałem we wstępie, wino jest półsłodkie. I choć osobiście wolę wina wytrawne lub słodkie (bez tych „pół”), to taka słodycz jak tutaj, odpowiada mi
Kuchnia
Bardzo przyjemne do picia solo. Odpowiednio schłodzone będzię przyjemnością. Gdyby chcieć połączyć kulinanie, poszedłbym w desery na bazie owoców. Swgo czasu Ola zrobiła brzoskwinie i jabłka pod kruszonka oraz szarlotkę z kruszonką (film)
(ten film to stare dzieje – Łucja i Hania już same jeżdzą na rowerze. Tak właśnie mija czas…)
Tagi: potrawa do wina
Zostaw komentarz