Zastanawiam się jak rozpocząć ten wpis. Boję się, że czego bym nie napisał, może okazać się, że moje litery umniejszą winu. Ta sprezentowana mi butelka naprawdę jest warta zapamiętania
Priorat, górzysty region w Katalonii, który dopiero niedawno został odkryty winiarsko. Niesamowite w tym regionie jest podłoże, na którym uprawia się winorośl – są to czarne, skalne łupki, w które głęboko wnika (w poszukiwaniu wody) i zakorzenia się winorośl. To, w połączeniu z klimatem powoduje, że otrzymujemy naprawdę ciekawe i nietuzinkowe wina. I właśnie jedną z takich etykiet miałem okazję degustować w ostatnich dniach grudnia
Genium Celler 2010 (Importer: Winne Pola) to rubinowe wino o pięknych łzach na ściankach kieliszka. Już ich postać informuje, że mamy tutaj do czynienia z mocnym winem. I tak faktycznie jest – 15% alkoholu. Tak więc śmiało otwórzmy je przed podaniem (ja natleniałem to wino dobrą godzinę)
Kupaż kilku szczepów (55% garnacha, 15% carinena, 10% merlot, 10% syrah i 10% cabernet sauvignon), który spędza 12 miesięcy w beczce z francuskiego dębu
Nos to porzeczki i wiśnie – całość świeża i gładka. Po chwili wyłaniają się maliny z jeżynami wsparte przyprawami. Usta są ponownie owocowe z mocną i dobrze ułożoną taniną. Oprócz tego nuty czekolady, wanilii i tytoniu fajkowego. Długie i jedwabiste wino
Wysoka kwasowość zachęci do zestawienia z wołowiną czy drobiem. Natomiast swój prawdziwy potencjał pokaże w połączeniu z dziczyzną czy jagnięciną – to etykieta wręcz stworzona do naprawdę ciężkich, tłustych i solidnych mięs
Jak ocenione zostało to wino przez fachowców? Rocznik 2010 dostał takie oceny:
Wine & Spirits – 96 Best Buy
Wine Cellar – 91
Wine Enthusiast – 91
Słowo podsumowania? Prawdziwa przyjemność w kieliszku
Tagi: Degusta Espana, potrawa do wina, Wina Hiszpanskie
Zostaw komentarz