Drugie z win od Globus Wine – tym razem przenosimy się do Chile i degustujemy wino będące połączeniem cabernet sauvignon i carmenere. Warto dodać, że 60% blendu starzone jest przez 6 miesięcy w beczce z francuskiego dębu
W tym winie o rubinowej barwie z fioletowymi refleksami, wyczuć można przede wszystkim wiśnie, które wsparte są pieprzem. Beczka raczy nas aromatami tytoniu i lekko przypieczonego tosta
Usta ponownie dominują czerwone owoce z nutami suszonej śliwki i słodkiej jeżyny
Wino jest równe, jedwabiste i z ułożonym garbnikiem. Całość długa, owocowa i z tytoniowym końcem
Z czym podajemy? Patrząc na szczepy, na myśl przychodzą cięższe mięsa, natomiast ja akurat nie szedłbym w najcięższy kaliber. Śmiało z wołowiną czy cielęciną, absolutnie z drobiem. Chętnie spróbowałbym z pikantnymi potrawami
Tagi: Globus Wine, potrawa do wina
Ile kosztuje u Państwo wino Mercedes Cabernet?
my nie sprzedajemy win 🙂