Przedsmak wakacji, słońca, lekkich pagórków, wina, serów, pizzy… słowem: Toskania! Ale to jeszcze nie w maju. Trzeba cierpliwie poczekać. Tymczasem Toskanię można mieć w kieliszku
Dziś Contado del Grifo Chianti Classico 2014, po które można sięgnąć będąc w Lidlu (24,99zł)
Nos
Wiśniowy i porzeczkowy. Po chwili pojawia się śliwka, gorzka czekolada i aromaty wanilii. Przyznam, że nos trochę mało śmiały do współpracy. Otworzyłem to wino kwadrans przed podaniem i możliwe, że potrzebuje nieco więcej czasu
Usta
Równe i z niezbyt mocną, raczej miękką taniną. Wino ma średnią budowę i ponownie dominują tutaj czerwone owoce (wiśnia, czerwona porzeczka i jeżyna). Duża kwasowość dopomina się o połączenie z potrawą. I z potrawą wino staje się ciekawsze
Kuchnia
Będzie pasowało do wieprzowiny czy jagnięciny. Chianti uwielbia parmezan, więc śmiało można połączyć je z pastą pomidorową (czy bolońską) odważnie posypaną tym serem. Chętnie spróbowałbym połączenia z zupą grzybową
My mieliśmy okazję połączyć je z wegańskim sosem bolońskim – śmiało można po nas powtórzyć 🙂
Tagi: potrawa do wina
Zostaw komentarz