To idealny przykład, że otwarcie wina na 20 minut przed podaniem, jest dobrym ruchem. Dlaczego o tym wspominam? Bo pierwsze, co wydobywa się z kieliszka, to duża nuta alkoholu (13%). Ale nie chcę do tej etykiety zniechęcać – wystarczy wspomniane 20 minut natleniania i wszystko gra
Jakie jest to wino ogólnie? Kulinarne, tzn. samo w sobie może przejść niezapamiętane, natomiast z pieczonym drobiem, a przede wszystkim grillowanym mięsem sprawdzi się wyśmienicie. A że cena atrakcyjna (17,99zł w Lidlu), to uważam, że warto. Planujesz grilla, jak się zrobi nieco cieplej 😉 , śmiało wrzuć do koszyka
Nos
Fajne czerwone owoce, które naprawdę chce się wąchać. Są wiśnie, suszone śliwki się pojawiają. Mamy nuty wanilii i przyjemny pieprz
Usta
Wiśnie, maliny w pełnej krasie i lekkie przydymienie. Wino jest długie, z fajną pieprznością na końcu i średniej budowy. Tanina sucha i z czasem coraz bardziej narastająca. Kwasowość nie jest wysoka, daje o sobie znać i raczej będziemy podążali myślami do kuchni
Kuchnia
Tak jak pisałem, pieczony drób. Natomiast to strzał w „10” pod mięsne tematy grillowe. Taka karkówka, kurczak czy indyk – będzie to super połączenie
Niech tylko zrobi się ciepło 🙂
Tagi: potrawa do wina
Zostaw komentarz