wino-casas-patronalesTrochę sam temu nie dowierzam, ale zaczynam się przekonywać do Sauvignon Blanc. Na pewno plusem tego szczepu jest jego kulinarność, czyli otwartość na łączenie z różnego rodzaju potrawami. A że są to potrawy, które bardzo często stoją na naszym stole, to chyba wszystko już jasne 🙂

Sauvignon Blanc lubi być łączone tematami rybno-morskimi, ziołowymi, daniami pikantnymi czy gotowanymi na parze. Warto je podać do różnego rodzaju sałatek, sushi czy tematów bogatych w pomidory lub cebulę. Jak widzicie, można z nim poszaleć 😉

Samo wino jest bardzo przyjemne. Nos jest cytrusowy (grejpfrut i cytryna), do którego dochodzą po chwili nuty kwiatowe i trawiaste. Usta są cytrusowe, wsparte gruszką. Wino jest lekko mineralne i z kwasowością na dobrym poziomie. Naprawdę fajne wino w przyjemnej cenie (33zł)

My podaliśmy je do pasty w sosie szpinakowym (FILM), który przygotowała nasza średnia córka. Rośnie mi konkurencja do makaronu z tzw. zielonym sosem… 😉

 

Tagi: