Bardzo przyjemne wino, gratka dla lubiących aromaty tytoniu i dymu. A jeśli planujesz podać sushi, ratatouille, dania z curry czy osso buco, śmiało sięgnij po tę butelkę (M&P, 52,50zł)
Czym zostaniesz uraczony? Dojrzałymi, czerwonymi owocami w towarzystwie owoców leśnych (jagody i jeżyny). I oczywiście wspomniany tytoń i dym (12 miesięcy beczki)
Mamy tutaj wino medium bodied ze sporym garbnikiem, a wysoka kwasowość będzie się dopraszała o połączenie kulinarne
Moim zdaniem warto sięgnąć po to wino i nie trzeba otwierać go od razu. Za 3-4 lata będzie jeszcze ciekawsze. A jeśli będziesz je otwierać już teraz, daj mu 40 minut na złapanie oddechu
Tagi: potrawa do wina
Sushi i pinotage 😉
to działa, sam nie wierzyłem 🙂
Z winnicy Kleine Zelze pochodzą także świetna wina białe. Na Światowym Konkursie Wina w 2017 roku w Brukseli najlepszym, białym winem okazało się Kleine Zelze Family Reserve 2013 z odmiany Chenin Blanc.Winorośle są stare, średnio 40-letnie, zbiory ręczne,winnicy nie nawadnia się.Oprócz Chinin Blanc uprawia się także Sauvignon i Chardonnay.
jakby nie patrzeć, warto sięgać po etykiety z tej winnicy. I faktycznie jest tak, że robią bardzo ciekawe wina białe – kilka z nich miałem okazję spróbować