Pamiętam, że barwa tego wina nieco mnie zastanowiła – zdatne do picia, a może coś z nim nie tak…? Ciemna purpura idąca prawie w czerń. Spróbowałem, było zdatne 😉
Nos
Las w pełni, taki jak lubię. Żurawiny, jeżyny i śliwki
Usta
Przede wszystkim nuty śliwkowe (taka śliwka w podsuszonym wydaniu) ze sporą, ale miękką taniną. Spodobała mi się w tym winie tytoniowa nuta w ustach. Jest także trochę delikatnie słodkiej mokki. Dobra kwasowość. Okrągłe i fajne wino za około 33 złote
Kuchnia
Zdecydowanie pod drób i cięższe mięsa. My mieliśmy okazję połączyć je z niezbyt tłustą lazanią mięsną. Aha, amatorzy hamburgerów będą zadowoleni! To wino znakomicie sprawdzi się w takim zestawieniu
Bardzo fajny szczep, bardzo fajne wino. Czuję, że jesień będzie należała m.in. do Pinotage z RPA 🙂
Tagi: potrawa do wina
Zostaw komentarz