Egri Bikaver, z lat młodości, kojarzy mi się z winami, które kupowali moi rodzice. Zestaw win w sklepie nie był zbyt szeroki. Był wspomniany Egri Bikaver, paleta win Sophia, była także i Kadarka. I tyle. Schyłek lat 80-tych. Choć mam w pamięci, że i na początku lat 90-tych ze sklepową ofertą nie było wcale lepiej… Jak wspominam tamte wina pamiętając, że byłem nastolatkiem? Kwasowe, cierpkie. I tyle, nic więcej. Bez przyjemności próbowania. Być może dlatego aktualnie nie sięgam po te wina. Ale to się zmieniło w momencie, w którym otrzymałem od Lidla dwie butelki win węgierskich do degustacji. Pierwszym winem już się na blogu zachwyciłem, dziś czas na drugą butelkę
Czemu w temacie piszę o emocjach? Część z braci blogerów winiarskich raczej negatywnie oceniła to wino. Że cienkie, że Egri Bikaver powinien mieć moc i siłę, że bez wyrazu itd. Tymczasem należy pamiętać, że Egri Bikaver może mieć kilka postaci. Otóż produkowane jest z co najmniej 3 szczepów, w utrzymywanych ściśle określonych proporcjach. A szczepów, do produkcji, można użyć aż 13! Stąd Bycza Krew może być faktycznie „bycza” lub, jak ta butelka, może być spokojniejszym wydaniem. Kwestia doboru szczepów do produkcji wina
Egri Bikaver Juhasz 2011, to wino z tej lżejszej odmiany. Mamy wino z nutami porzeczki, wiśni i delikatnej przyprawy. Podoba mi się nuta mokrej ziemi połączona ze wspomnianymi owocami. Usta ponownie owocowe, z niezbyt mocnym garbnikiem i nie za wysoką kwasowością. Zaskoczył mnie lekko słodki finisz, który wyczułem dopiero po solidnym natlenieniu
Podałem je do wołowiny w delikatnym sosie. Dobry ruch. Byczą Krew można także podać do dziczyzny, ale nie wiem czy akurat ta butelka, nie okaże się zbyt lekką. Jestem zdania, że jak już robić dziczyznę, to warto przygotować sos solidnego kalibru 😉
Wujek „Dobra Rada” dla tej butelki? Dobrze schłodzić (okolice 14-15 stopni) i otworzyć nawet na godzinę przed podaniem. Zyska wiele i… będzie wiadomo, dlaczego od razu spodobała mi się ta butelka
Lidl Polska – dziękuję za otrzymane do degustacji wino 🙂
Tagi: potrawa do wina
Własnie piję tego „szczura” . Ty się xxxxxx znasz na winach, jak kot na kwaśnym mleku.
czyli, jak napisałem w temacie, wino faktycznie budzi emocje…
Bycza Krew może mieć kilka postaci, o czym napisałem w drugim akapicie. Tutaj, co jest przedstawione w opisie, mamy lżejszy kaliber, który faktycznie nie wszystkim może odpowiadać (i może budzić wspomniane emocje)
Czy wino zostało odpowiednio natlenione? Kolega bloger nawet je dekantował – również wiele zyskało na tym działaniu
Bardzo dobre wino, najlepsze schlodzone.