Kolejne „kręcenie” z Cono Sur. Był już szczep Chardonnay, był także i Gewurztraminer. Tym razem jeden z moich ulubionych szczepów, czyli Carmenere. Dlaczego go lubię? Bowiem charakteryzuje się nutami jeżyn, jagód, śliwek, cynamonu. Ma w sobie nuty ziemiste, a także aromaty tytoniu, czekolady czy skóry. Bardzo mi to odpowiada
Ze szczepem tym wiążą się również dwie historie, które miałem już okazję przedstawić na blogu
Wracamy jednak do tematyki rowerowo-winiarskiej. Tak jak napisałem, to moje kolejne już spotkanie z tą winnicą. I kolejne bardzo sympatyczne!
W kieliszku wino o rubinowej, prawie już fioletowej barwie
Nos bardzo przyjemnie owocowy. Są jeżyny, wiśnie i porzeczka. Całość z domieszką pieprzu, kakao i gorzkiej czekolady
Usta pełne, zbalansowane i bardzo delikatne. Tanina solidna, kwasowość przyjemna – super! Przyznam, że nie spodziewałem się aż tak fajnego wina. Kolejne pozytywne zaskoczenie od Cono Sur 🙂
Z jakimi potrawami będzie pasowało? Praktycznie każdy rodzaj mięsa, zarówno czerwone, jak i białe. Lubi być łączone z mięsem w sosach ziołowych. Sprawdzi się także z serami pleśniowymi i twardymi
Muszę nabyć jeszcze Sauvignon Blanc z tej winnicy. Jestem jego bardzo ciekawy
Tagi: potrawa do wina
Jeżyny, wiśnie i porzeczki – idealne letnie połączenie. Lubię wino z „rowerkiem” :-).