Zostałem ponownie, bardzo pozytywnie, zaskoczony Portugalią
Dziś wino, które 7 miesięcy dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Potężne, a przy tym naprawdę bardzo sympatyczne wino. Spodziewałem się kwasowej inwazji, tymczasem mamy przyjemną taninę i fajną kwasowość
Aromaty jagody, gorzkiej czekolady. I kakao, które to kojarzy mi się z dzieciństwem – uczciwe kakao, zapakowane w pudełko z wiatrakami na rysunku
Wino jest zrównoważone, posiada owocowo-czekoladowy finisz, a jego smak na długo pozostaje w ustach
Podałbym je do wołowiny czy wieprzowiny. Zagra także z serami. A jeśli szukasz jakiegoś specjalnego dania, do tego ciekawego wina, podaj z dziczyzną – będzie to super połączenie!
Tagi: potrawa do wina
Z win portugalskich polecam Vinhas Velhas Luis Pato 😉 Wino owocowe z nutką czekolady 😉 Może posmakuje 🙂
brzmi ciekawie – takie nuty bardzo lubię 🙂
Jak się uda na nie wpaść, to się chętnie skuszę