Foto 019 ok (2)Domowa pizza – cienkie i mięciutkie ciasto. Tak pewnie lubi większość z nas. Okazją do zrobienia pizzy były 13-te urodziny Klary. Do pizzy podaliśmy (wyłącznie sobie) właśnie to wino, kupaż Shiraz i Cabernet Sauvignon

Do samego wina podszedłem z lekkim dystansem, bowiem nie jestem fanem szczepu Cabernet Sauvignon. Zwykle są to wina o dużej kwasowości, konkretnym garbniku a ich podstawą są czerwone owoce (wiśnia, porzeczka), których również nie do końca jestem entuzjastą…

Tymczasem pełne zaskoczenie. Moim zdaniem, w tym winie więcej Shiraz’a niż Cabernet’a. Od razu mi się spodobało!

W nosie mamy aromaty porzeczki, śliwki i owoców lasu, z których najbardziej uwydatniona jest jeżyna. Czuć przyjemną pieprzność

W ustach porzeczka połączona z jeżyną, taniny na niskim poziomie. Ponownie fajna pieprzność, która nie przytłacza. Spodobał mi się waniliowo-dębowy finisz

Tak jak napisałem, podaliśmy je do domowej pizzy margherita – taką najbardziej lubią nasze córki

Oprócz tego sprawdzi się podane do wieprzowiny i wołowiny. Bardzo dobrym wyborem będą także dania na bazie makaronu czy grillowany stek

Fajne wino, które sprawdzi się przy wielu okazjach

Tagi: ,