Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek
Jeśli na Święta planuje się nie jeść wędlin i mięsa, to trzeba przygotować kilka warzywnych past na kanapki. Uwielbiam takie smarowidła! Są pyszne, można na ich bazie zrobić ciekawe, smakowite kanapki, dorzucając różne dodatki. Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek to dla mnie wersja na chłodniejsze dni. Ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z zimowymi warzywami. Jestem pewna, że znowu mięsożercy będą zajadać i nawet nie zwrócą uwagi, że mięsa tu nie ma!
Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek
- szkl ugotowanej kaszy gryczanej (gotuję w proporcjach: szkl surowej kaszy + 2 szkl wrzącej wody)
- szkl podsmażonych pieczarek w plastrach (na odrobinie oliwy, z odrobiną soli)
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
- łyżka orzechów włoskich
- łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Do podania:
- ogórki kiszone
- brukselka smażona na oliwie z wodą, z odrobiną miodu – usmażona jak tutaj, tylko bez tylu dodatków
[:Listonic]
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz odrobinę soli i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, co jakiś czas mieszając.
W malakserze zmiksuj orzechy na kaszkę (lub do ulubionej konsystencji). Dodaj pozostałe składniki (ja odłożyłam trochę kaszy) i zmiksuj na pastę, ale nie koniecznie bardzo dokładnie. Na końcu dodaj niezmiksowaną kaszę i wymieszaj.
Przepisy na pasty do kanapek:
Wegański smalec z fasolą i jabłkiem
Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek
Pasta słonecznikowa z pomidorami suszonymi
Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem i oliwą cytrynową
Ja kocham kaszę a nie znoszę pieczarek 😉 Ale z leśnymi grzybami pewnie też będzie pycha, wygląda rewelacyjnie 🙂 Na Święta smarowideł nie robię, ale pewnie po Świętach jakiś hummus ukręcę 🙂
Monika, tez jestem pewna, że z grzybami leśnymi będzie równie pysznie, a dodatkowo bardziej świątecznie ☺
Znam pastę fasolka z białą kaszą gryczną a la skrawki (pycha); ale takiej pieczarkami jeszcze nie. Wszystko w domu więc zrobię!
Joanna, kojarzę pastę z fasolką, ale jeszcze jej nie robiłam. Jak zjemy tą, to pewnie wypróbuję Twoją wersję ☺
nie moją a Jadłonomia. Jest obłędna!
Ok, poszukam w Jadlonomia ☺
Ja uwielbiam kaszę gryczana w każdej postaci. ..w tym z białym serem
Też lubię takie połączenie ❤
Bardzo mi się takie połączenie z Roztoczem kojarzy <3
Monika, dokładnie! I z Lublinem, a ja pochodzę z Lublina ❤
Ekstra uwielbiam kaszę i pieczarki. Muszę spróbować ☺
Daj znać jak Ci smakowała pasta ☺