Sałata to mój codzienny posiłek. Nie może być zbyt skomplikowany, żebym nie zrezygnowała z zielonych liści. Wszystkie zielone warzywa zawierają bardzo potrzebny nam chlorofil, który ma działanie bakteriobójcze i pomaga pokonywać infekcje. Osoby jedzące sałaty rzadziej chorują (ja nie choruję wcale), są szczupłe i mają ładną cerę. U mnie to wszystko się sprawdza! 🙂
Dlatego moje sałaty są dość proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Coraz więcej osób, które za sałatami nie przepadają, przekonuje się przy moim stole, że jednak sałata może być smaczna. Pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu sama bardzo rzadko sięgałam po sałatę, bo uważałam, że to nudny i mało smaczny posiłek 😉
Dzisiejsza wersja sałaty zawiera dodatkowo listki, które teraz są w sezonie: botwinkę, koperek i natkę. To bomba witaminowa, która daje mnóstwo energii. Dla smaku dodałam wegański twarożek, tym razem zrobiony z migdałów. Twarożek produkuję „przy okazji” robienia domowego mleka roślinnego. W zamkniętym pojemniku w lodówce może poleżeć 2-3 dni.
Sałata z botwinką i twarożkiem wegańskim
- 1-2 garści ulubionych sałat
- kilkanaście młodych listków z botwinki
- łyżka koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- kilka suszonych pomidorów
- kilka oliwek
- 2-3 łyżki twarożku wegańskiego z migdałów
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego – u mnie aromatyzowany figą
Jeśli nie wiesz jak zrobić wegański twarożek, zajrzyj do instrukcji filmowej.
Sałaty, botwinkę, koperek oraz natkę umyj i osusz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, oliwki przekrój na pół.
Wszystkie warzywa włóż do miski i wymieszaj. Na wierzchu rozłóż porcje twarożku. Skrop oliwą i octem balsamicznym.
Zobacz też:
Sałata z cieciorką, papryka i awokado – obiad dla biegaczy
Roszponka i rukola z awokado i kiełkami rzodkiewki
Grillowany indyk z cieciorką i rukolą
Sałatka z tuńczykiem, czerwona fasolą, orzechami i roszponką
Tagi: botwinka, koperek, migdały, natka pietruszki, ocet balsamiczny, oliwa, oliwki, sałata, suszone pomidory
Zostaw komentarz