Surowe warzywa to moje ulubione danie. Najlepiej, jeśli są wśród nich zielone liście, bo zawierają chlorofil, który bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Proponuję wypróbować kalerosse, czyli połączenie pysznego jarmużu ze zdrową brukselką. Kalerosse ma wyrazisty, trochę ostry smak, dlatego najlepiej macerować je przed podaniem, aby odrobinę zmiękło i nabrało delikatności. Pomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokado to przepyszna kompozycja smakowa, która dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu.

Pomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokado

Pomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokado

  • opakowanie kalerosse – podzielone na listki
  • 10 pomidorków koktajlowych

Dressing pomarańczowy:

  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • sól

Dressing z awokado:

  • awokado
  • pół łyżeczki musztardy
  • odrobina startej skórki z pomarańczy
  • pół łyżeczki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Kalerosse podziel na listki. Wymieszaj składniki pomarańczowego dressingu, polej nim listki kalerosse i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby troszkę zmiękły.

Dressing awokado. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, natnij miąższ w kratkę i wyjmij go łyżką. Przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Kalerosse podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół oraz z dressingiem z awokado.

Pomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokadoPomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokado

Tagi: , , , ,