Surowe warzywa to moje ulubione danie. Najlepiej, jeśli są wśród nich zielone liście, bo zawierają chlorofil, który bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Proponuję wypróbować kalerosse, czyli połączenie pysznego jarmużu ze zdrową brukselką. Kalerosse ma wyrazisty, trochę ostry smak, dlatego najlepiej macerować je przed podaniem, aby odrobinę zmiękło i nabrało delikatności. Pomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokado to przepyszna kompozycja smakowa, która dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu.
Pomarańczowe kalerosse z pomidorkami i dressingiem z awokado
- opakowanie kalerosse – podzielone na listki
- 10 pomidorków koktajlowych
Dressing pomarańczowy:
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- sól
Dressing z awokado:
- awokado
- pół łyżeczki musztardy
- odrobina startej skórki z pomarańczy
- pół łyżeczki miodu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Kalerosse podziel na listki. Wymieszaj składniki pomarańczowego dressingu, polej nim listki kalerosse i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby troszkę zmiękły.
Dressing awokado. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, natnij miąższ w kratkę i wyjmij go łyżką. Przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Kalerosse podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół oraz z dressingiem z awokado.
Tagi: awokado, dla zdrowia, kalerosse, pomidorki koktajlowe, sok z pomarańczy
Zostaw komentarz