Camembert to ser z porostem pleśni na skórce, w środku miękki, niemal rozpływający się w ustach. A zapach? Zapach albo kochasz albo nienawidzisz 😉 Produkowany we Francji ser camembert Le Rustique jest bardzo intensywny i wielbiciele dobrych serów go uwielbiają. Właśnie ze względu na intensywny zapach, wybieram camembert w wersji zapiekanej. Po kuchni roznosi się wtedy przyjemnie słodki, delikatny aromat. Wnętrze sera staje się półpłynne, idealne do wyjadania kawałkami bagietki.

Proponuję klasyczne dodatki do zapiekanego sera camembert, czyli czosnek i rozmaryn. Po upieczeniu ser posypałam pokruszonym czerwonym pieprzem i polałam gęstym sosem winno-pomarańczowym. Do serów bardzo pasują sałaty. W mojej znalazły się pomidorki koktajlowe, żurawina moczona w soku z pomarańczy oraz orzechy karmelizowane w miodzie. Prawdziwa uczta! Janek rozpływał się w zachwytach 🙂

Polecamy winoPolecamy wino: Do tak przygotowanego dania polecamy lekko beczkowe Chardonnay, które łączy delikatną owocowość z nutami waniliowo-tostowymi. Z czerwonych win najlepiej sprawdzi się Pinot Noir z Nowego Świata, ze względu na owocowe nuty, wyważoną kwasowość oraz niską zawartość tanin.

Zapiekany camembert

Zapiekany camembert

Zapiekany camembert z rozmarynem, orzechami i sosem pomarańczowym

Zapiekany camembert:

  • opakowanie Camembert Le Rustique
  • kilka gałązek rozmarynu
  • ząbek czosnku

Karmelizowane orzechy:

  • garść orzechów włoskich
  • łyżka miodu

Sos pomarańczowo-winny:

  • 6 łyżek wina – najlepiej tego samego, które podamy do zapiekanego camemberta
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki musztardy
  • sok pomarańczowy z moczenia żurawiny do sałatki

Sałata:

  • dwie duże garście mieszanki sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka suszonej żurawiny
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżka oliwy

Dodatkowo:

  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu
  • mała gałązka rozmarynu
  • bagietka

Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i zalej nim żurawinę.

Karmelizowane orzechy. Na małej patelni podgrzewaj miód. Kiedy zaczną tworzyć się bąble, dołóż orzechy. Wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką (do gorącego karmelu nie używaj sztućców z tworzywa) i smaż na niewielkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wszystko przelej na matę silikonową lub papier do wypieków. Pamiętaj, że karmel jest bardzo gorący, nie wolno go dotykać, ani próbować, dopóki nie wystygnie. Rozsuń orzechy drewnianą łyżką i pozostaw do wystudzenia.

Sos pomarańczowo-winny. W rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aby sos odparował i zgęstniał. Potrwa to kilka minut. Jeżeli przeoczysz moment i sos za bardzo zgęstnieje, dodaj jeszcze łyżkę wina, wymieszaj i gotuj chwilę na najmniejszym ogniu.

Zapiekany camembert. Ser wyjmij z opakowania, zdejmij folię. Odetnij wierzch sera camembert – jak najcieniej, starając się nie uszkodzić skórki. Do drewnianej pokrywki od sera włóż kwadrat papieru do wypieków, a na nim ułóż ser, odciętą strona do góry. Do miękkiego serowego miąższu wciskaj igły rozmarynu oraz czosnek pokrojony w słupki. Całość przykryj odciętą skórką sera.
Piecz w 180°C przez 20 minut.

Sałata. W tym czasie do miski na sałatę wlej oliwę, dodaj mieszankę sałat i dokładnie wymieszaj. Dodaj umyte, osuszone i przekrojone na pół pomidorki oraz żurawinę (sok z moczenia został zużyty do sosu). Na wierzchu rozłóż karmelizowane orzechy.

Upieczony ser ustaw na drewnianej desce, ostrożnie zdejmij lub odsuń skórkę z wierzchu, polej przygotowanym sosem, posyp czerwonym pieprzem, grubo posiekanym, ozdób małą gałązką rozmarynu i orzechem karmelizowanym.
Podawaj z przygotowaną sałatą oraz bagietką.

Zapiekany camembert 1Zapiekany camembert 2Zapiekany camembert 3Zapiekany camembert 4Zapiekany camembert 5Zapiekany camembert 6

Zapiekany camembertZapiekany camembert

Zapiekany camembert 0000

Wpis powstał w ramach współpracy z marką serów Le Rustique.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,