Makaron dla biegaczy, w dzień przed zawodami. Duuużo makaronu, plus trochę warzyw.
Uwielbiam warzywa z czosnkiem. Po wymieszaniu ich z makaronem i oliwą otrzymuję danie sycące, energetyczne, a jednocześnie o aksamitnej konsystencji. Tego typu obiad ma w sobie coś uzależniającego. My z Jankiem po prostu uwielbiamy takie proste warzywne makarony. Tym razem wzbogaciłam danie aromatem rozmarynu. Dorzuciłam gałązkę na czas duszenia warzyw, a później ją usunęłam. Pozostał tylko delikatny aromat.
Zastrzegam, że nie każdy biegacz toleruje czosnek, więc pierwszy raz lepiej przygotować takie danie przed zwykłym treningiem, a nie tuż przed ważnymi zawodami 😉
Makaron z warzywami rozmarynowymi
- 400 g makaronu tagliatelle – u mnie zwykły, ale jeszcze lepszy będzie pełnoziarnisty
- cukinia
- 2 średnie marchewki
- gałązka rozmarynu
- ząbek czosnku
- sól
- 2 łyżki oliwy
Marchewki obierz i pokrój w słupki grubości 4 mm. Cukinię umyj, nie obieraj, pokrój na podłużne plastry grubości 4 mm, następnie w poprzek.
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż pokrojoną marchewkę oraz gałązkę rozmarynu i duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 5 minutach dodaj pokrojoną cukinię i nadal duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obierz, posiekaj, posyp solą i rozetrzyj nożem.
Kiedy warzywa będą już al dente, wyjmij rozmaryn, dodaj roztarty czosnek, oliwę i odcedzony makaron. Wymieszaj i od razu podawaj.
Podobne przepisy:
Makaron z warzywami i czosnkiem
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami
Makaron z buraczkami, twarożkiem kozim i orzechami
Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim
Tagliatelle cytrynowe ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Tagi: cukinia, czosnek, makaron, marchewka, oliwa, rozmaryn
PSZENNY? A wersja bez pszenicy i żyta?
No to może jakiś bezglutenowy? Albo ryż naturalny? Co myślisz?
Pęczak. Poproszę pęczak. Już za dwa tygodnie…
no, i 3 dni
Pęczak bardzo lubię 🙂
Ja też..
i to powinna być fajna kombinacja, jak krupnik
O rany, przypomniałaś mi o krupniku. W dzieciństwie uwielbiałam, a ostatnio bardzo dawno nie jadłam…
a skoro makaron z warzywami dobry, to i krupnik powninien zadziałać. Nie musi mieć mięsa. Może być soczewica
Tak, jak najbardziej! Aktualnie gotuję zupy warzywne, więc może być soczewica 🙂
też mi ślinka cieknie (2 tyg i 3 dni. mniam, mniam)
To czym się teraz żywisz?
NO dobra, i tak jeszcze 2,5 tygodnia jestem na głodówce, może lepiej nie rozwijajmy tematu…
A co możesz jeść na głodówce? Jestem bardzo ciekawa w jaki sposób oczyszczasz organizm. Ja oczyszczam nieustannie unikając produktów odzwierzęcych, cukru i białej mąki. Jednak, jak widać, robię wyjątki 😉
korzeniowe: marcheb, burak, pietruszka itd. Nie szarżować, bo sporo cukru
liściste: jarmuż, szpinak, sałata, natki
kapustne: brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty
cebulowe: cebula por
rzodkwie rzodkiewki i rzepy
ogórki
pomidory, paprykę
owoce z małą zawartością składników odżywczych: setrynę i jabłka – z jabłkami do 2 dziennie.
I już.
A i mogę kwaszone.
i gotowane i pieczone
E, to nie jest źle! Lubię takie jedzenie.
Codziennie wcinam sałaty ze szpinakiem/rukolą/roszponką z dodatkiem pomidorków cherry i selera naciowego.
A na śniadanie jem owsiankę bezmleczną z gruszką. Ty pewnie na razie owsianki nie możesz?
Aha, uwielbiam soki z warzyw korzeniowych: kilka marchewek, burak, pietruszka 🙂
jakby do kompletu była owsianka… mniam…
No ba Oleńko, oczywiscie:)
Jolu, co do Ciebie, to nie mam żadnych wątpliwości 🙂
Ale fajne, tym bardziej, że mam w domu czosnek, cukinię i 2 marchewki 🙂
Agnieszka, wypróbuj koniecznie! To jest proste i bardzo smaczne danie. I daj znać jak Ci smakowało 🙂
do Liliana Trzpil
– jeszcze grejpfruty możesz jeść :))
Pozdrowienia dla Oli 🙂
Kram dzięki! Z grejpfrutami to dobry pomysł! 🙂