Przepis prosty „jak drut” 😉 Trzeba tylko mieć jakieś kubeczki i patyczki.

Lody na patyku

Lody na patyku

  • owoce, sok lub syrop owocowy
  • ew. cukier
  • ew. mleko

Warianty mogą być różne: jeden lub kilka rodzajów owoców, dla chętnych: cukier, również dla chętnych: mleko. Cukru tyle, żeby było smaczne i jeszcze troszkę, bo zamrożone wydaje się mniej słodkie. Jeśli używamy syropu owocowego, to rozcieńczamy go wodą. Lody z owoców lub z dodatkiem mleka trzeba dobrze zmiksować. Potem rozlać do kubeczków, włożyć patyczki i zamrozić.

Uwaga: Najłatwiej jest skorzystać ze specjalnych kubeczków do lodów, które można niedrogo kupić, np. w Klubie Dla Ciebie. Jeśli nie macie specjalnych kubeczków, to mogą być zwykłe (np. po małym jogurcie, albo Danonku). Trzeba do nich nalać masę na lody, zamknąć szczelnie folią aluminiową, naciąć ją na środku nożem i włożyć patyczek. Uda się!

Mój ulubiony smak to mleko z sokiem malinowym (na zdjęciu poniżej). Zmiksowane minutę na wysokich obrotach, żeby się dobrze spieniło – lody będą delikatniejsze. Spróbujcie też w upał takiego napoju: mleko z sokiem malinowym. Pyszne.

Lody na patyku

Tagi: , , , ,