Ryż z kalafiora to świetny dodatek do dań warzywnych. Zdecydowanie bardziej fit niż prawdziwy ryż. Wystarczy zmiksować kalafiora i ryż gotowy. Najzdrowszy jest oczywiście na surowo i chrupiąco. Jednak ja zdecydowałam się na wersję króciutko smażoną, aby danie było atrakcyjne dla moich rodziców. Wystarczy doprawić kalafiora przyprawami, wzbogacić duszoną cebulą i czosnkiem, a danie staje się mocno aromatyczne i trudno się od niego oderwać.

Proponuję podać taki ryż do miski sałaty z surowymi warzywami. U mnie, ze względu na gości, pojawiło się również wegetariańskie leczo oraz kasza jaglana. Taki zestaw powinien się spodobać każdemu, nie tylko weganom czy wegetarianom.

Ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora, krótko smażony

  • mały kalafior
  • cebula
  • czosnek
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zmiksuj w malakserze. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.

Dodaj kalafiora, paprykę, kurkumę oraz płatki drożdżowe, wymieszaj i smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ryż z kalafioraRyż z kalafiora, sałata, leczo i kasza jaglana

Zobacz też:

Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym Kolorowe spaghetti z cukinii i marchwi

Błyskawiczny obiad z warzyw i soczewicy Smażone warzywa z pieczarkami i soczewicą – błyskawiczny obiad

Wegańskie risotto ze szparagami Wegańskie risotto ze szparagami

Leczo wegetariańskie z pieczarkami Leczo z pieczarkami

Cukinia z marchewką i pomidorami Cukinia z marchewką i pomidorami

Tagi: , , , , ,