Ryż z kalafiora to świetny dodatek do dań warzywnych. Zdecydowanie bardziej fit niż prawdziwy ryż. Wystarczy zmiksować kalafiora i ryż gotowy. Najzdrowszy jest oczywiście na surowo i chrupiąco. Jednak ja zdecydowałam się na wersję króciutko smażoną, aby danie było atrakcyjne dla moich rodziców. Wystarczy doprawić kalafiora przyprawami, wzbogacić duszoną cebulą i czosnkiem, a danie staje się mocno aromatyczne i trudno się od niego oderwać.
Proponuję podać taki ryż do miski sałaty z surowymi warzywami. U mnie, ze względu na gości, pojawiło się również wegetariańskie leczo oraz kasza jaglana. Taki zestaw powinien się spodobać każdemu, nie tylko weganom czy wegetarianom.
Ryż z kalafiora, krótko smażony
- mały kalafior
- cebula
- czosnek
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta kurkumy
- łyżeczka płatków drożdżowych
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zmiksuj w malakserze. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.
Dodaj kalafiora, paprykę, kurkumę oraz płatki drożdżowe, wymieszaj i smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz też:
Kolorowe spaghetti z cukinii i marchwi
Smażone warzywa z pieczarkami i soczewicą – błyskawiczny obiad
Wegańskie risotto ze szparagami
Cukinia z marchewką i pomidorami
Tagi: cebula, czosnek, kalafior, kurkuma, papryka wędzona, płatki drożdżowe
Zostaw komentarz