Ciasto z bakaliami i dużą ilością pieprzu. Trochę jak połączenie bakaliowego keksu z aromatycznym piernikiem, ale to jest jeszcze coś innego. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasto jest gęste od orzechów i suszonych owoców, bardzo aromatyczne, więc jeden kawałek zwykle wystarcza, aby się nasycić. Najlepiej, jeśli poleży 3 tygodnie po upieczeniu, ale nie jest łatwo tyle na nie czekać.

Nabrałam na nie chęci zaglądając do Kucharni, dziękuję! 🙂

Panpepato

Panpepato

  • 200 g orzechów – u mnie włoskie i migdały
  • 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców – morele, żurawiny, figi, suszone śliwki, daktyle
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
  • pół szkl cukru
  • pół szkl miodu
  • pół szkl mąki
  • 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta
  • 30-40 ziaren pieprzu
  • 10 goździków
  • 5 strączków kardamonu
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • odrobinę startej gałki muszkatołowej

Orzechy, migdały, owoce suszone i skórkę grubo posiekaj. Przyprawy potłucz w moździerzu lub utrzyj w młynku. Odłóż pół łyżeczki do posypania. Do dużej miski wsyp posiekane bakalie, dodaj mąkę, kakao i utarte przyprawy.

W rondelku podgrzej miód z cukrem, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Nie dopuść do zagotowania! Ja to zrobiłam i moje ciasto od razu stało się twardsze. Dodaj rozpuszczony miód do miski z bakaliami i dokładnie wszystko wymieszaj.

Jeśli męczy Cię ciekawość smaku tego ciasto, to oprócz tortownicy naszykuj małą kokilkę i upiecz wersję do spróbowania od razu. Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków. Przełóż masę. Piecz w 180°C przez 25 minut.

Wyjmij upieczone ciasto z tortownicy, wystudź na kratce, oprósz kakao z przyprawami. Zawiń w papier do wypieków i odłóż w takie miejsce, żeby Cię nie kusiło podjadać zbyt wcześnie 😉 Najlepsze będzie po 2-3 tygodniach, ale od razu, jeszcze na ciepło, jest równie wyśmienite.

Panpepato 1Panpepato 2Panpepato 3Panpepato 4Panpepato 5Panpepato 6

Panpepato

Panpepato 00

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,