Oto moja propozycja na Sylwestra. Jedna rolada, wiele porcji 馃檪 Jest to szpinakowy omlet zawini臋ty z 艂ososiem, serkiem kremowym i rukol膮. Wspania艂e po艂膮czenie smak贸w, efektowny wygl膮d, a przy tym do艣膰 艂atwy do wykonania.

Przepis pochodzi ze strony Consilium Vitalis.

Roladki 艂ososiowo-szpinakowe

Rolada 艂ososiowo-szpinakowa

  • 450 g (opakowanie) mro偶onego szpinaku
  • 200 g (2 opakowania) w臋dzonego 艂ososia
  • 4 jajka
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie serka twarogowego naturalnego
  • 艂y偶eczka tartego chrzanu
  • 3 艂y偶ki pestek dyni
  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka oliwy lub mas艂a
  • 艂y偶ka soku z cytryny

Na du偶膮 patelni臋 wlej oliw臋, w艂贸偶 szpinak i usma偶 na niewielkim ogniu. Dopraw posiekanym czosnkiem i 艣wie偶o zmielonym pieprzem.

Kiedy szpinak wystygnie, dodaj 偶贸艂tka, m膮k臋 i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubite na pian臋 bia艂ka i delikatnie wymieszaj szpatu艂k膮.

Tak przygotowan膮 mas臋 prze艂贸偶 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do wypiek贸w i piecz w 180掳C przez 15-20 minut. Jeszcze ciep艂e ciasto zwi艅 razem z papierem w rulon i pozostaw do wystygni臋cia. Mo偶esz po艂o偶y膰 na wierzchu co艣 niezbyt ci臋偶kiego, aby ciasto si臋 nie rozwin臋艂o – u偶y艂am drewnianych szpatu艂ek i 艂y偶ek.

W tym czasie serek wymieszaj z chrzanem, 艣wie偶o zmielonym pieprzem i odstaw do lod贸wki. Pestki dyni upra偶 na suchej patelni na niewielkim ogniu. Nie musz膮 si臋 zrumieni膰, wystarczy, 偶e zaczn膮 pachnie膰.

Wystudzone ciasto posmaruj serkiem, u艂贸偶 na nim plastry w臋dzonego 艂ososia, skrop sokiem z cytryny, posyp rukol膮 i pestkami dyni. Wszystko ciasno zroluj, oddzielaj膮c papier do wypiek贸w od ciasta. Rolad臋 zawi艅 w foli臋 aluminiow膮 i wstaw do lod贸wki na 2 godziny. Tu偶 przed podaniem pokr贸j na plastry.

Roladki 艂ososiowo-szpinakowe 1Roladki 艂ososiowo-szpinakowe 2

Roladki 艂ososiowo-szpinakowe 00

Roladki 艂ososiowo-szpinakowe 0

Tagi: , , , , , , , , ,