Kruche ciasto z pianką i malinami to świetny patent na coś słodkiego dla alergików. Nie zawiera masła ani jajek, ani żadnej glutenowej mąki. A jest pyszne! Kruche ciasto powstało na bazie mąki jaglanej i gryczanej (może być też mąka z ciecierzycy). A beza to zmiksowana z cukrem woda odlana z puszki ciecierzycy. Z niezdrowych składników pozostał tylko cukier, który z bezy raczej nie da się wyeliminować. Niektórzy z moich domowników wolą wersję bez malin, dlatego połowa naszej blachy jest bez owoców. Ja jednak gorąco polecam wersję z dowolnymi sezonowymi owocami.

Egzemplarz ciasta ze zdjęcia, to ciasto wyjątkowo przygodowe. Zrobiłam je specjalnie na wyjazd na wakacje, bo jak wiadomo na urlopie, poza domem, ciasta smakują wyjątkowo. Wieczorem sfotografowałam tylko poglądowo, w świetle żarówki. Tymczasem rano zapakowane ciasto przeżyło upadek podczas wychodzenia z bagażami z domu. Dlatego nie mam fotografii w świetle dziennym, bo ciasto już nie wyglądało, ale… nadal bardzo smakowało i zostało wyjedzone do ostatniego okruszka!

Kruche ciasto z pianką i malinami - wegańskie i bezglutenowe

Kruche ciasto z pianką i malinami – wegańskie i bezglutenowe

[Forma 27 x 17 cm, u mnie jednorazowa aluminiowa, marki Gosia]

Kruche ciasto:

[Skorzystałam z tego przepisu na wegańskie kruche ciasto bezglutenowe]

  • 1 szkl (150 g) mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej
  • 1 szkl (150 g) mąki gryczanej lub mąki z ciecierzycy albo zmielonej kaszy gryczanej lub ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g oleju kokosowego bezzapachowego, do pieczenia
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • 1/3 – 1/2 szklanki zimnej wody

Pianka bezowa wegańska:

  • szkl wody odlanej z puszki ciecierzycy
  • szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szkl oleju

Dodatkowo:

  • maliny

Kruche ciasto. Olej kokosowy roztop w garnuszku na małym ogniu lub w misce ustawionej nad gorącą wodą. W malakserze zmiksuj olej, wodę i cukier. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Ciasto powinno łatwo się zlepiać w dłoni. Jeśli jest zbyt suche, dodawaj po łyżce wody i miksuj. Kiedy będzie już miało odpowiednią konsystencję, 2/3 ciasta wsyp na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków. Jeśli tak jak ja użyjesz jednorazowej foremki aluminiowej, to nie musisz jej natłuszczać ani wykładać papierem. Ciasto ugnieć palcami i wyrównaj. Piecz w 180°C przez 15-20 minut.

Pianka bezowa wegańska. Woda z ciecierzycy musi być dobrze schłodzona w lodówce. Przelej ją do metalowej, czystej i suchej miski. Zmiksuj na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder i każdą porcję dokładniej wmiksuj w pianę. Dodaj cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i znowu zmiksuj. Nadal miksując dolewaj cienką strużką olej. Gotową masę piankową wylej na podpieczony i przestudzony spód.

Na piance ułóż maliny otworkami do góry, aby sok nie zniszczył stryktury pianki. Na wierzchu wysyp pozostałe kruche ciasto. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.

Uwaga. Moja pianka bezowa pięknie wyglądała przed pieczeniem, ale po wyjęciu z piekarnika nie była już biała, ale szara i lekko przezroczysta. Jeszcze nie wiem czy da się uzyskać taką piękną piankę jak z jajka. Będą kolejne próby! 🙂

Kruche ciasto z pianką i malinami - wegańskie i bezglutenowe 1Kruche ciasto z pianką i malinami - wegańskie i bezglutenowe 2Kruche ciasto z pianką i malinami - wegańskie i bezglutenowe 3Kruche ciasto z pianką i malinami - wegańskie i bezglutenowe 4Kruche ciasto z pianką i malinami - wegańskie i bezglutenowe

Zobacz też:

Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 00 Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami

Ciasto z malinami i pianką budyniową 0 Ciasto z malinami i pianką budyniową

Pieczone pierogi z malinami Pieczone żytnie pierogi z malinami lub truskawkami

Tagi: , , , , , ,