Dobiega końca zabawa w przyrządzanie potraw z użyciem produktów Wedla. Bardzo się cieszę, że tak licznie wzięliście udział w konkursie. Widać, że lubicie słodkości Wedla tak samo jak ja 🙂
Wczoraj spędziłam czas nad trudnym, a jednocześnie bardzo przyjemnym zadaniem wyłonienia zwycięzców konkursu. Niestety, mogłam wybrać tylko trzy osoby. A we wstępnej kwalifikacji wybrałam 10 przepisów i trudno mi było któryś z nich odrzucić. Jednak ostatecznie wybrałam trzy osoby, do których trafią paczki z produktami Wedla. Szczęśliwe zwyciężczynie to: Marta, Agnieszka i Jola. Dziewczynom serdecznie gratuluję. Skontaktuję się z Wami w sprawie danych adresowych do wysłania nagrody.
Marta zaproponowała:
Deser czekoladowy z kandyzowanymi owocami
- 100 g gorzkiej czekolady Wedla
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki kandyzowanych wiśni
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 kandyzowanych krążków pomarańczy
- przyprawa do kawy i deserów (Cynamon, kardamon, goździki, wanilia)
- wiórki kokosowe
- kora cynamonu do dekoracji (nie koniecznie)
100 g śmietany podgrzać na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę,
podgrzewać mieszając, aż się rozpuści,
żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do śmietany, ostudzić,
pozostałą śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietanę z czekoladą, przyprawić przyprawą do deserów,
do foremek na galaretkę wrzucić kilka wiśni kandyzowanych,
zalać porcją masy, wstawić do lodówki na półtorej godziny,
foremki wstawiać na chwilę do gorącej wody, a następnie przełożyć deser na talerze,
przy każdej porcji postawić krążek pomarańczy i korę cynamonu,
talerze dookoła udekorować przyprawą do deserów i wiórkami kokosowymi
Jola zaproponowała:
Trufle czekoladowo-pomarańczowe
200g czekolady gorzkiej Wedla
150ml śmietanki
skórka otarta z jednej, sporej pomarańczy
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki likieru pomarańczowego (lub wódki)
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
60g herbatników
100g czekolady gorzkiej Wedla do oblania trufli
Czekoladę połamać i wrzucić do śmietanki. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka,
dodać likier, otartą skórkę i sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Herbatniki drobno pokruszyć.
Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać. Schłodzić w lodówce do uzyskania konsystencji umożliwiającej
lepienie kulek. Schłodzoną masę nabierać łyżeczką, ręką formować kulki. Każdą z nich obtoczyć lekko
w skórce pomarańczowej. Gotowe kulki obtoczyć w lub rozpuszczonej
czekoladzie (najlepiej podczas obtaczania trzymać miseczkę z
czekoladą w kąpieli wodnej). Trzymać w lodówce.
Agnieszka zaproponowała:
Tort
Biszkopt:
-6 jaj dużych
– 20 dag cukru
– 20 dag mąki
– 9 łyżek likieru kokosowego lub kawowego
Masa do tortu:
– 80 dag ricotty
– 28 dag cukru
– połowa laski wanilii
mielony cynamon
– 1-5 dag gorzkiej czekolady Wedel
– 40 dag kandyzowanych owoców (część do dekoracji)
– 10 dag płatków migdałowych (część do dekoracji)
Dekoracja tortu
cukier waniliowy, 5 dag cukru kryształu, 2 szklanki śmietany kremówki, galaretka
Sposób wykonania:
Biszkopt: jajka ucieram z cukrem, potem ubijam nad parą 10 minut. Zdejmuję z ognia, ubijam aż masa ostygnie. Lekko mieszam z mąką i przekładam do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piekę 40 minut w temperaturze 170°C.
Robię masę: 10 min gotuję cukier z 200 ml wody i wanilią, odstawiam na pół godziny. Ciepły syrop stopniowo mieszam z ricottą i szczyptą cynamonu. Dodaję część pokrojonych owoców kandyzowanych, pokruszoną czekoladę oraz część płatków migdałowych.
Biszkopt kroję na 3 plastry. Pierwszy kładę na paterze i skraplam 3 łyżkami likieru. Smaruję połową masy, przykrywam drugim krążkiem ciasta. Znów skrapiam likierem i smaruję resztą masy. Nakładam ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skrapiam likierem. Przykrywam folią i wstawiam na 4 godziny do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika.
Ubijam śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, smaruję brzegi i wierzch tortu. Dekoruję resztą owoców kandyzowanych i pistacjami. Całość zalewam delikatnie tężejącą galaretką.
Artykuł komercyjnyTagi: czekolada, Wedel
Ale cuda! Serdeczne gratulacje:)
Aniu, mi te cuda też się podobają. Bardzo 🙂
wszystkie propozycje pięknie wyglądają 🙂 gratuluję
Zauberi, też tak uważam, że wyglądają pięknie 🙂
Wszystko wyglada tak smakowici:) gratuluje:)
Emma, no właśnie. Chętnie bym tego wszystkiego spróbowała 🙂
Cudowności Olu. Gratulacje dla zwyciężczyń
Kabamaiga, dzięki.
wspaniałe słodkości 🙂
Chantel, zgadza się 🙂
Dziękuję pięknie:)
Marta, ja również dziękuję za wspaniały przepis.
Oleńko, ależ mi radość sprawiłaś:)…będzie bogaty zajączek w tym roku:) Pozdrawiam ciepło:)
Jolanta, cieszę się, że sprawiłam Ci radość. I dziękuję za Twój udział w konkursie 🙂
Dwa pierwsze przepisy są bardzo banalne. Zastanawiam się, czy miałyby szanse, gdyby nie były panie z kręgu blogowego. Trzeci przepis wygląda bardzo fajnie, ale konkurs miał być z użyciem produktów Wedla, a tu mamy 1-5 dag czekolady. Oszałamiająca ilość! Pozdrawiam.
Nina, czy przepis jest banalny, to zależy od punktu patrzenia. Kto zna mojego bloga, ten wie, że cenię prostą kuchnię, która nie wymaga ślęczenia przy garach. Mam trzy córki i preferuję proste przepisy.
To czy ktoś pisze bloga nie miało tu znaczenia. Jola przesłała przepisy w mailu, nie podając linków do swojej strony, więc dopiero kiedy wybrałam jej przepis, uświadomiłam sobie, że jest autorką bloga.
Jeśli chodzi o trzeci przepis, to ja jestem przekonana, że spełnia warunki konkursu: został wykonany z użyciem produktu Wedla.
Cały problem polega tylko na tym, że masz inne upodobania kulinarne niż ja.
Pani Nino nie rozumiem komentarza…. nie był to konkurs mistrzów cukiernictwa, tylko konkurs na sporządzenie potrawy z wyrobami firmy Wedel, a wszystkie prace spełniają te kryteria. Może i banalny przepis mój i Pani Marty, ale spełnił wymagania….a co do prowadzenia bloga – to doprawdy nikt tego nikomu nie zabrania.
Gratuluję Zwycięzcom! Same pysznosci widzę:))
Majanko, ja też widzę same pyszności 😀
Gratuluję zwyciężczyniom ! Pięknie wyglądają te dania 🙂
Grażynko, to prawda 🙂
Mniam!!!
Ewa, 🙂