Dobiega końca zabawa w przyrządzanie potraw z użyciem produktów Wedla. Bardzo się cieszę, że tak licznie wzięliście udział w konkursie. Widać, że lubicie słodkości Wedla tak samo jak ja 🙂

Wczoraj spędziłam czas nad trudnym, a jednocześnie bardzo przyjemnym zadaniem wyłonienia zwycięzców konkursu. Niestety, mogłam wybrać tylko trzy osoby. A we wstępnej kwalifikacji wybrałam 10 przepisów i trudno mi było któryś z nich odrzucić. Jednak ostatecznie wybrałam trzy osoby, do których trafią paczki z produktami Wedla. Szczęśliwe zwyciężczynie to: Marta, Agnieszka i Jola. Dziewczynom serdecznie gratuluję. Skontaktuję się z Wami w sprawie danych adresowych do wysłania nagrody.


Marta zaproponowała:

Deser czekoladowy z kandyzowanymi owocami

  • 100 g gorzkiej czekolady Wedla
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 kandyzowanych krążków pomarańczy
  • przyprawa do kawy i deserów (Cynamon, kardamon, goździki, wanilia)
  • wiórki kokosowe
  • kora cynamonu do dekoracji (nie koniecznie)

100 g śmietany podgrzać na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę,

podgrzewać mieszając, aż się rozpuści,

żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do śmietany, ostudzić,

pozostałą śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietanę z czekoladą, przyprawić przyprawą do deserów,

do foremek na galaretkę wrzucić kilka wiśni kandyzowanych,

zalać porcją masy, wstawić do lodówki na półtorej godziny,

foremki wstawiać na chwilę do gorącej wody, a następnie przełożyć deser na talerze,

przy każdej porcji postawić krążek pomarańczy i korę cynamonu,

talerze dookoła udekorować przyprawą do deserów i wiórkami kokosowymi

Jola zaproponowała:

Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Wedel Trufle czekoladowo-pomarańczowe

200g czekolady gorzkiej Wedla
150ml śmietanki
skórka otarta z jednej, sporej pomarańczy
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki likieru pomarańczowego (lub wódki)
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
60g herbatników
100g czekolady gorzkiej Wedla do oblania trufli

Czekoladę połamać i wrzucić do śmietanki. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka,
dodać likier, otartą skórkę i sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Herbatniki drobno pokruszyć.
Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać. Schłodzić w lodówce do uzyskania konsystencji umożliwiającej
lepienie kulek. Schłodzoną masę nabierać łyżeczką, ręką formować kulki. Każdą z nich obtoczyć lekko
w skórce pomarańczowej. Gotowe kulki obtoczyć w lub rozpuszczonej
czekoladzie (najlepiej podczas obtaczania trzymać miseczkę z
czekoladą w kąpieli wodnej). Trzymać w lodówce.

Agnieszka zaproponowała:

Tort

Wedel Torcik wielkanocny

Biszkopt:

-6 jaj dużych

– 20 dag cukru

– 20 dag mąki

– 9 łyżek likieru kokosowego lub kawowego

Masa do tortu:

– 80 dag ricotty

– 28 dag cukru

– połowa laski wanilii

mielony cynamon

– 1-5 dag gorzkiej czekolady Wedel

– 40 dag kandyzowanych owoców (część do dekoracji)

– 10 dag płatków migdałowych (część do dekoracji)

Dekoracja tortu

cukier waniliowy, 5 dag cukru kryształu, 2 szklanki śmietany kremówki, galaretka

Sposób wykonania:

Biszkopt: jajka ucieram z cukrem, potem ubijam nad parą 10 minut. Zdejmuję z ognia, ubijam aż masa ostygnie. Lekko mieszam z mąką i przekładam do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piekę 40 minut w temperaturze 170°C.

Robię masę: 10 min gotuję cukier z 200 ml wody i wanilią, odstawiam na pół godziny. Ciepły syrop stopniowo mieszam z ricottą i szczyptą cynamonu. Dodaję część pokrojonych owoców kandyzowanych, pokruszoną czekoladę oraz część płatków migdałowych.

Biszkopt kroję na 3 plastry. Pierwszy kładę na paterze i skraplam 3 łyżkami likieru. Smaruję połową masy, przykrywam drugim krążkiem ciasta. Znów skrapiam likierem i smaruję resztą masy. Nakładam ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skrapiam likierem. Przykrywam folią i wstawiam na 4 godziny do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika.

Ubijam śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, smaruję brzegi i wierzch tortu. Dekoruję resztą owoców kandyzowanych i pistacjami. Całość zalewam delikatnie tężejącą galaretką.

Artykuł komercyjny
Tagi: ,