Ten wegański pasztet, jest moją propozycją na Święta. W wersji codziennej można grzyby leśne zastąpić pieczarkami. W wersji świątecznej powinien zawierać choć niewielką ilość grzybów leśnych.
Degustacja z kilkoma dorosłymi osobami z rodziny przebiegła bardzo pomyślnie i mam zamówienia na kolejne pasztety. Mi najbardziej smakuje na kromce chleba na zakwasie, z plastrami ogórków kiszonych.
Pasztet na bazie soczewicy jest dość sycący. Jednocześnie łączy w sobie wiele aromatycznych dodatków, takich jak czosnek, rozmaryn, tymianek, kminek i tabasco.
Mój pasztet zawiera sporo większych kawałków, które trochę utrudniają krojenie. Dla łatwiejszego podzielenia pasztetu na plastry polecam całą masę zmiksować przed pieczeniem. Ewentualnie zostawić nierozdrobnione tylko ziarna soczewicy.
Pasztet grzybowy z soczewicą
- pół szkl (100 g) surowej brązowej soczewicy lub szklanka ugotowanej soczewicy, fasoli białej albo czerwonej (może być z puszki)
- 700 g pieczarek
- garść (10 g) grzybów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
- rozmaryn świeży, ale może być suszony
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ćwierć szkl (35 g) orzechów włoskich
- pół łyżeczki tymianku
- łyżeczka mielonego kminku
- pół łyżeczki zielonej czubrycy
- sporo pieprzu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka sosu tabasco
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka soli
Poprzedniego dnia wieczorem. Grzyby zalej minimalną ilością zimnej wody – tak by przykryła grzyby. Soczewicę zalej w garnku zimną wodą. Orzechy zalej zimną wodą.
Nie masz całej nocy na czekanie? Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na godzinę. Grzyby zalej wrzątkiem i gotuj aż zmiękną.
Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Siemię zmiel i zalej 50 ml ciepłej wody. Orzechy odsącz i grubo posiekaj.
Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Na dużą patelnię wlej olej, włóż pieczarki, odsączone grzyby oraz gałązkę rozmarynu i smaż na średnim ogniu na dużej patelni, aby pieczarki się zezłociły, bez duszenia i puszczania soku. Dodaj obrany, posiekany czosnek oraz odsączone i pokrojone grzyby i smaż jeszcze minutę.
Wszystkie składniki pasztetu wymieszaj, zmiksuj (ja część masy pozostawiłam bez miksowania) i przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Ugnieć delikatnie i wyrównaj powierzchnię. Piecz w 190°C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy pokrój.
Podawaj na przykład z chlebem na zakwasie oraz ogórkami kiszonymi.
Inne przepisy na pasztety:
Wegańskie:
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Wegański pasztet z soczewicy i warzyw
Wegetariańskie:
Mięsne:
Pasztet świąteczny, bez pieczenia
Tagi: czosnek, czubryca, gałka muszkatołowa, grzyby, kminek, pieczarki, rozmaryn, soczewica, sos sojowy, tabasco, tymianek
Zostaw komentarz