Ten wegański pasztet, jest moją propozycją na Święta. W wersji codziennej można grzyby leśne zastąpić pieczarkami. W wersji świątecznej powinien zawierać choć niewielką ilość grzybów leśnych.

Degustacja z kilkoma dorosłymi osobami z rodziny przebiegła bardzo pomyślnie i mam zamówienia na kolejne pasztety. Mi najbardziej smakuje na kromce chleba na zakwasie, z plastrami ogórków kiszonych.

Pasztet na bazie soczewicy jest dość sycący. Jednocześnie łączy w sobie wiele aromatycznych dodatków, takich jak czosnek, rozmaryn, tymianek, kminek i tabasco.

Mój pasztet zawiera sporo większych kawałków, które trochę utrudniają krojenie. Dla łatwiejszego podzielenia pasztetu na plastry polecam całą masę zmiksować przed pieczeniem. Ewentualnie zostawić nierozdrobnione tylko ziarna soczewicy.

Pasztet grzybowy z soczewicą

Pasztet grzybowy z soczewicą

  • pół szkl (100 g) surowej brązowej soczewicy lub szklanka ugotowanej soczewicy, fasoli białej albo czerwonej (może być z puszki)
  • 700 g pieczarek
  • garść (10 g) grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
  • rozmaryn świeży, ale może być suszony
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ćwierć szkl (35 g) orzechów włoskich
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pół łyżeczki zielonej czubrycy
  • sporo pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sosu tabasco
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka soli

Poprzedniego dnia wieczorem. Grzyby zalej minimalną ilością zimnej wody – tak by przykryła grzyby. Soczewicę zalej w garnku zimną wodą. Orzechy zalej zimną wodą.

Nie masz całej nocy na czekanie? Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na godzinę. Grzyby zalej wrzątkiem i gotuj aż zmiękną.

Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Siemię zmiel i zalej 50 ml ciepłej wody. Orzechy odsącz i grubo posiekaj.

Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Na dużą patelnię wlej olej, włóż pieczarki, odsączone grzyby oraz gałązkę rozmarynu i smaż na średnim ogniu na dużej patelni, aby pieczarki się zezłociły, bez duszenia i puszczania soku. Dodaj obrany, posiekany czosnek oraz odsączone i pokrojone grzyby i smaż jeszcze minutę.

Wszystkie składniki pasztetu wymieszaj, zmiksuj (ja część masy pozostawiłam bez miksowania) i przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Ugnieć delikatnie i wyrównaj powierzchnię. Piecz w 190°C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy pokrój.

Podawaj na przykład z chlebem na zakwasie oraz ogórkami kiszonymi.

Pasztet grzybowy z soczewicą 1Pasztet grzybowy z soczewicą 2Pasztet grzybowy z soczewicą 3Pasztet grzybowy z soczewicą 4Pasztet grzybowy z soczewicąPasztet grzybowy z soczewicąPasztet grzybowy z soczewicą

 Inne przepisy na pasztety:

Wegańskie:

Szybki pasztet z soczewicy Szybki pasztet z soczewicy

Wegański pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy i słonecznika Wegański pasztet z soczewicy i warzyw

Wegetariańskie:

Pasztet z suszonych grzybów Pasztet z suszonych grzybów

Mięsne:

Pasztet świąteczny 6 Pasztet świąteczny, bez pieczenia

Pasztet z wątróbek i piersi indyka Pasztet bez pieczenia

Makro Pasztet z dzika Pasztet z dzika

 

 

 

Tagi: , , , , , , , , , ,