Moja ulubiona i popisowa sałatka. Szybko się robi, a sukces kulinarny jest pewny – wszyscy chwalą i biorą przepis.
Sałatka z kurczaka i ryżu
- 1-2 piersi kurczaka
- lubczyk, pieprz kajeński
- 1-2 woreczki ryżu
- puszka kukurydzy
- 1/2-1 puszki ananasa
- majonez
Piersi kurczaka najlepiej pozbawić błonek. Pokroić na kawałki, posypać lubczykiem i odrobiną pieprzu kajeńskiego i usmażyć na oliwie. Ryż ugotować – można do gotowania dodać trochę curry (dla koloru) i oliwy – i ostudzić. Do kurczaka i ryżu dodać pokrojonego ananasa i kukurydzę. Wymieszać wszystko z majonezem. Posolić do smaku, jeśli trzeba.
Wersja ekspresowa: zamiast kurczaka dodać puszkę tuńczyka, estragon i ew. 12 dkg startego żółtego sera.
Uwaga: Jak widać w proporcjach jest duża dowolność, bo zależy to od gustu. Im więcej kurczaka w stosunku do ryżu, tym bardziej sałatka staje się elegancka. Im więcej ananasa, tym bardziej sałatka będzie soczysta i orzeźwiająca (nie zapychająca). Moim zdaniem gwarancją sukcesu tej sałatki jest dodanie lubczyku do kurczaka. W końcu nie bez powodu lubczyk jest afrodyzjakiem 😉
Tagi: ananas, kukurydza, kurczak
rzeczywiscie jest pyszna, kto by pomyslal, ze kurczak ze slodkim owocem bedzie smaczny 🙂 nie dodalam lubczyku, bo nie mam, kurczaka doprawilam tylko pieprzem kajenskim, a calosc sola i bialym pieprzem. dodalam jeszcze brzoskwinie z puszki by byla bardziej egzotyczna 🙂 ogolnie, jako pierwsza zniknela z sylwestrowego stolu.. i smakowala rownie dobrze w wersji wegetarianskiej 🙂
Tanroth, to moja ukochana sałatka. Bardzo ją lubię, bo syci i orzeźwia jednocześnie. Z brzoskwiniami jeszcze jej nie próbowałam, ale na pewno warto 🙂
A wersji wegetariańskiej to jak? Z tuńczykiem?
nie, nie, te same skladniki tylko bez miesa 😉
Tanroth, aha, to już wszystko jasne 🙂 Ja w takiej wersji jeszcze nie próbowałam.