Sałatka z tuńczykiem, pomarańczą i truskawkami

Mam wielką słabość do takich soczystych dań. Pomarańcza i truskawki zapewniają słodycz, soczystość, ale i troszkę kwasowości. Tuńczyk pozwala nasycić się tą sałatką. Do smaku dodałam świeże liście bazylii i pieprz młotkowany. Chętni mogą dodać majonez, który również bardzo tu pasuje.

Polecamy winoPolecamy wino: Do tej sałatki piłam musujące wino pomarańczowe Burnarj Brut. Przy tym połączeniu z winem polecam dodać do sałatki majonez.

Sałatka z tuńczykiem, pomarańczą i truskawkami

Sałatka z tuńczykiem, pomarańczą i truskawkami

  • puszka tuńczyka (w kawałku, nie rozdrobnionego) w zalewie lub oleju
  • pomarańcza
  • kilka truskawek
  • łyżeczka kremu balsamicznego
  • kilka listków bazylii
  • pieprz młotkowany
  • łyżka majonezu

[:Listonic]

Pomarańczę obierz i oczyść z błonek. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki. Rozłóż na talerzu owoce i kawałki tuńczyka. Polej je kremem balsamicznym, posyp pieprzem. Dodaj kilka kleksów majonezu i listki bazylii.

Sałatka z tuńczykiem, pomarańczą i truskawkami

Sałatka z tuńczykiem, pomarańczą i truskawkami

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

4 komentarze

    1. Majanko, ja to mam słabość do niecodziennych połączeń 😉 Liczę na to, że znajdą się odważni, chętni do ich wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.