Sałatka jarzynowa

Nie przypadkiem przepis na tą sałatkę pojawia się zaraz po przepisie na rosół 🙂 Kiedy mam ugotowane warzywa w rosole, to nie przepuszczam okazji szybkiego zrobienia sałatki jarzynowej 🙂 W podstawowej wersji jest prosta i dość szybka do wykonania. Ja daję sporo jabłek i ogórków kiszonych, bo lubię sałatki soczyste i orzeźwiające. Oczywiście proporcje te można zmieniać, zgodnie z własnymi upodobaniami.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • sól morska i czarny pieprz świeżo zmielony
  • majonez

Inne możliwe dodatki, których ja do podstawowej wersji nie używam:

  • 2 ziemniaki
  • seler
  • kukurydza w puszce
  • groszek konserwowy
  • śmietana
  • jogurt naturalny

[:Listonic]

Jeżeli marchewka i pietruszka nie pochodzą z rosołu, to obierz je i ugotuj je do miękkości. Podobnie zrób z selerem i ziemniakami, jeśli je dodajesz. Ugotuj jajka na twardo i obierz. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Ja jabłka obieram, ale nie jest to konieczne. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Jabłka po pokrojeniu wymieszaj z ogórkami kiszonymi lub skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Wymieszaj warzywa i owoce. Na końcu dodaj pokrojone w kostkę jajka, sól, pieprz oraz majonez (śmietanę/jogurt) i wymieszaj delikatnie.

Sałatka jarzynowa

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Od dzieciństwa pojawiała się na naszym stole przy różnych okazjach i w troszkę różnych wersjach 🙂 Wszyscy bardzo lubimy!

    1. Gosiaczek, wcale się nie dziwię. U nas jest bardzo często, ale nie na każde święta.

    1. Jolu, my też uwielbiamy! A że przez jakiś czas nie robiłam, to teraz zjemy każdą ilość 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.