Debiutuj臋 w tre艣ciach kulinarnych, tak wi臋c trzymajcie za mnie kciuki 馃槈 B臋dzie tak偶e element (a nawet dwa!) winiarski, wi臋c nie martwcie si臋, 偶e nast膮pi艂o u mnie przebran偶owienie. Nic z tych rzeczy

Sa艂atka dla zabieganych

Je艣li w ci膮gu dnia masz ma艂o czasu (brzmi to tak, jakby kto艣 mia艂 go sporo), ale dbasz o to co znajduje si臋 na talerzu, 艣mia艂o. W naszym domu to ja jestem odpowiedzialny za to danie, tak wi臋c nie mo偶e ono by膰 trudnym w przygotowaniu 馃榾 Dodatkowym atutem jest dost臋pno艣膰 sk艂adnik贸w, dzi臋ki czemu sa艂atk臋 mo偶na przygotowa膰 w domu, w biurze, na wyje藕dzie czy nawet b臋d膮c w delegacji

sa艂atka dla zabieganych

Je艣li natomiast jeste艣 osob膮 zabiegan膮 w biegowym tego s艂owa znaczeniu, polecam t臋 sa艂atk臋 w dniu, w kt贸rym czeka Ci臋 lekki trening lub masz dzie艅 wolny. To tak偶e dobre rozwi膮zanie na zjedzenie czego艣 lekkiego p贸藕nym popo艂udniem. Zdarza mi si臋 je艣膰 t臋 sa艂atk臋 na obiad w dniu z mocn膮 jednostk膮, dodaj臋 wtedy energetyczne dodatki, takie jak pestki s艂onecznika czy pestki dyni

Przygotowanie

Do jednej miski wrzucam nast臋puj膮ce sk艂adniki, kt贸re dla nas s膮 podstaw膮 tego dania:

  • mix sa艂at (latem jest to zwyk艂a sa艂ata)
  • rukola
  • suszone pomidory (cz臋sto wykorzystuj臋 pomidory w zalewie)
  • oliwki

W razie potrzeb, ch臋ci czy fantazji, dodaj臋 pestki s艂onecznika, suszon膮 偶urawin臋 czy na sam koniec okraszam startym parmezanem. Ca艂o艣膰 solidnie ze sob膮 mieszam

I teraz najciekawsze: nie zawsze dodaj臋 oliw臋 z oliwek! Moim zdaniem oliwki i suszone pomidory (takie kupowane w zalewie) maj膮 ju偶 w sobie tyle wilgoci, 偶e dodatkowe polewanie sa艂atki jest zb臋dne. Osobi艣cie, co nie spotyka si臋 z zadowoleniem domownik贸w, wol臋 skropi膰 balsamico ni偶 wspomnian膮 oliw膮 z oliwek

Tak wygl膮da proces produkcyjny. Szybki i 艂atwy – zapewne dlatego ja jestem mistrzem od sa艂aty w naszym domu

Wino do sa艂atki dla zabieganych

Ale czy z tak膮 sa艂atk膮 idzie w parze jakie艣 wino..?? A idzie 馃檪 Ostatnim razem mieli艣my okazj臋 degustowa膰 dwie etykiety. Zaznaczy膰 powinienem, 偶e sa艂atka nie by艂a skropiona octem balsamicznym, kt贸ry skutecznie potrafi st艂amsi膰 wino

Jako pierwsze poda艂em Kleine Zalze Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017. To producent z Republiki Po艂udniowej Afryki, z kt贸rym mia艂em ju偶 okazj臋 spotka膰 si臋 kilkukrotnie (wi臋cej TUTAJ). Jakie jest to wino? Bardzo intensywne z dominuj膮cymi aromatami melona, sk贸rki limonki i agrestu. Usta z mocn膮 kwasowo艣ci膮 i lekko mineralne. Dobrze komponowa艂o si臋 z sa艂atk膮

Tabali Pedregoso Gran Reserva Sauvignon Blanc 2016

Tutaj wskoczy艂em winiarsko o p贸艂k臋 za wysoko. Tabali Pedregoso Gran Reserva Sauvignon Blanc 2016 to kolejne z win od Tabali, kt贸re mia艂em okazj臋 degustowa膰 (wi臋cej TUTAJ). To po艂膮czenie nie zagra艂o, cho膰 etykieta sama w sobie zacna. Wino z Chile, okaza艂o si臋 za mocne, za pe艂ne na t臋 potraw臋. I cho膰 spodziewa艂em si臋 tego poprzez „Gran Reserva” w nazwie (szkoda, 偶e producent nie podaje d艂ugo艣ci starzenia w beczkach), warto by艂o zaryzykowa膰

Na wst臋pie zaintrygowa艂o mnie delikatne musowanie w kieliszku. Uzna艂em, 偶e warto da膰 mu kilka chwil oddechu. Jak to wino? Mamy tutaj eleganckie, 艣wie偶e, cytrusowe wino z aromatami zielonej trawy, szparag贸w i 偶贸艂tego grejpfruta. Wino jest d艂ugie i ze spor膮 pikantno艣ci膮 na ko艅cu. Sprawdzi si臋 pite solo, natomiast kulinarnie po艂膮czy艂bym z drobiem w t艂ustym sosie czy z owocami morza

Powinienem teraz powr贸ci膰 do sa艂atki. W (prawie) jednym zdaniu napisz臋, 偶e polecam to 艂atwe i szybkie w przygotowaniu danie. Musicie mi wierzy膰, bo „jest臋 sa艂aciarz臋” 馃檪

Tagi: