Salsa z pomidorów i awokado

Ten sos łączy w sobie to, co lubię: jest orzeźwiający i sycący jednocześnie. Do tego prosty do wykonania, z niewielkiej ilości składników. Mimo tej prostoty, smakuje wyśmienicie. Łatwo się od niego uzależnić, ale takie zdrowe uzależnienia są super 🙂

Z tej bazy łatwo otrzymacie sos guacamole, dodając sok z limonki, posiekany czosnek i rozgniatając całość widelcem.

Zajrzyjcie też do innych przepisów z awokado.

Inspirowałam się przepisem Ani.

Salsa z pomidorów i awokado

Salsa z pomidorów i awokado

  • awokado
  • 2 pomidory – u mnie podłużne żółte
  • pół małej cebuli
  • sól, pieprz
  • oliwa

[:Listonic]

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wyjmij miąższ za pomocą łyżki i pokrój w kostkę.

Pomidory zalej na minutę wrzątkiem, wylej wodę i wlej natychmiast zimną, aby przerwać proces gotowania w środku. Zdejmij skórkę z pomidorów, a miąższ pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie składniki salsy wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

Salsa z pomidorów i awokado 1Salsa z pomidorów i awokado 2

Salsa z pomidorów i awokado 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.