Pasztet z suszonych grzybów

Taki pasztet ma delikatną konsystencję i zdecydowany smak. Aromat grzybów suszonych dominuje, ale czuć też wyraźnie orzechy. Jest po prostu pyszny!

Pasztet z suszonych grzybów

Pasztet z suszonych grzybów

[porcja na 3 kokilki do zapiekania o średnicy 10 cm; do formy pasztetowej trzeba użyć 5 razy więcej każdego składnika]

  • 30 g suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • pół kajzerki
  • pół łyżki pietruszki
  • pół łyżki koperku
  • pół łyżki orzechów laskowych + jeszcze kilka do wysypania foremek
  • 20 g masła
  • jajko
  • 1/5 szkl śmietany (40 ml)

[:Listonic]

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryć grzyby. Pozostaw na noc. Wyjmij i odsącz grzyby, a w wywarze namocz bułkę. Do garnuszka włóż masło, posiekaną cebulę i pokrojone grzyby. Smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli a grzyby lekko zrumienią. Dodaj odciśniętą bułkę i jeszcze chwilę smaż. Następnie przełóż wszystko do miski, dodaj orzechy, koperek, pietruszkę, sól, pieprz, surowe żółtko i śmietanę. Wyrób masę, dodaj ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy (lub kokilek) wysmarowanej masłem i posypanej posiekanymi orzechami. Przykryj szczelnie formą aluminiową i ustaw w głębszej formie, z wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez godzinę. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Pasztet z suszonych grzybów

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Król, bardzo mi miło, że spodobało Ci się to zdjęcie. A mi się ciągle wydaje, że jeszcze tyle się muszę nauczyć o fotografii… Może znów potwierdza się opinia, że lepsze są zdjęcia te mniej dopracowane technicznie, bo mają klimat i… „to coś” 🙂

    1. Jacku, nie został… i co gorsza, skończyły mi się grzyby suszone 🙁 Będę pamiętać, że chciałbyś spróbować tego pasztetu 🙂

    1. Majanko, ma bardzo interesujący smak: połączenie podsmażonych grzybów, orzechów i natki pietruszki – taki zestaw jest skazany na sukces 🙂

  1. Ten sos z mięsem mielonym to ABSOLUTNA REWELACJA!!!!A i roboty niewiele!!!
    Dzieciaki moje zjadły i poprosiły dokładkę!!:)

    1. Marta, rozumiem, że piszesz o mięsie mielonym w sosie pomidorowym? Też je lubimy, choć ostatnio robię znacznie szybszą wersję.

    1. Jolu, no ja się nie dziwię, że nie zostało 🙂 A mój pasztet był brany z wyglądu za jakiś odjechany deser 😉

  2. Na pewno jest to przepyszne. Jak zwykle 😀 Mam pytanie. Gdzie kupiłaś te kokilki? Szukam takich samych, żeby zrobić creme brulee. Pozdrawiam!

  3. Olenko nie masz grzybow suszonych ????????????????????????????Nie pamietasz ze ja mam DUZO,CHETNIE ODDAM SWOJ ZAPAS

    1. Anna, nie wiedziałam, że jeszcze Mamie zostały. To ja jestem chętna na ten zapas 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.