Domowy twarożek

Nie wiedziałam, że produkcja własnego twarożku jest taka prosta. Wystarczy mleko i sok z cytryny. Twarożek jest świeżutki, wilgotny i pyszny. O dodatkach smakowych każdy decyduje sam, ja tylko proponuję kilka, które mi odpowiadają.
Opis jak zrobić własny twarożek znalazłam u Olgi.
Wpis bierze udział w akcji Śniadanie majowe i
Dieta przyszłej mamy.


Domowy twarożek

  • 1 l mleka – wystarczy na jedną porcję (około 100 g sera)
  • sok z 1 cytryny
  • wybierz swój ulubiony dodatek: sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka, kminek

Wlej do garnka mleko z sokiem z cytryny i wybranym dodatkiem smakowym. Podgrzewaj, mieszając delikatnie. Gdy podgrzane mleko zacznie się ścinać, wyłącz ogień. Masę odcedź na sicie wyłożonym gazą.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.