Kawa parzona w różnych ekspresach – warsztaty

|

Człowiek uczy się całe życie, a ja właśnie miałam okazję spróbować kawy parzonej w różnych urządzeniach i teraz mogę Wam przekazać wiedzę na temat smaku i ilości kofeiny w kawie parzonej w ekspresie przelewowym, kawiarce, syfonie kawowym, ekspresie francuskim oraz ekspresie do espresso. Moje doświadczenie zdobyłam na warsztatach „Kawa na ławę” w Akademii Kulinarnej Whirpool, na których używaliśmy kawy Illy i urządzeń marki Kitchen Aid.

Warsztaty kawowe - blogerki

 

Ilość kofeiny w kawie

Najwięcej kofeiny będzie w tej kawie, która parzyła się najdłużej. I wcale nie musi to oznaczać, że ta kawa ma najmocniejszy, najbogatszy aromat i smak. Bywa wręcz przeciwnie! W praktyce najbardziej pobudzająca, czyli zawierająca najwięcej kofeiny, jest kawa zaparzona w ekspresie przelewowym. Oczywiście jeszcze więcej kofeiny znajdziecie w kawie parzonej po turecku, która nie wymaga używania żadnego specjalnego urządzenia. Najmniej kofeiny ma kawa z ekspresu ciśnieniowego. Średni poziom kofeiny znajdziecie w kawie z ekspresu francuskiego oraz z syfonu kawowego.

Warsztaty kawowe - ekspres - kawa 3Warsztaty kawowe - kawa Illy

Aromat kawy

Kawa parzona w różnych urządzeniach różni się też aromatem. Ekspres przelewowy daje kawę niezbyt gęstą, delikatną w smaku, choć aromatyczną. W ekspresie francuskim oraz w syfonie kawowym powstaje kawa intensywniejsza, bardziej wyrazista, pełniejsza w smaku niż kawa z ekspresu ciśnieniowego. Espresso z ekspresu ma najgęściejszą, niemal kremową konsystencję, ma bogaty aromat i pełny smak.

Warsztaty kawowe - Ola

Ekspres przelewowy

Warsztaty kawowe - ekspres przelewowy

Warsztaty kawowe - ekspres przelewowy

Syfon kawowy

Najbardziej widowiskowe parzenie kawy!

Warsztaty kawowe - syfon  Warsztaty kawowe - syfon

Warsztaty kawowe - syfon

Ekspres francuski

Warsztaty kawowe - francuska praska

Warsztaty kawowe - francuska praska

Ekspres do espresso

Warsztaty kawowe - ekspres do espresso  Warsztaty kawowe - ekspres do espresso

Warsztaty kawowe - ekspres do espressoWarsztaty kawowe - ekspres do espressoWarsztaty kawowe - ekspres - kawa 0Warsztaty kawowe - ekspres do espresso

Potrawy na warsztatach kawowych

Zobaczcie co dobrego do kawy zaproponował szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Gia.

Warsztaty kawowe - gofry
Gofry drożdżowe z bitą śmietaną, domowymi konfiturami bez cukru i truskawkami
Warsztaty kawowe - focaccia z kabaczkiem
Focaccia z kabaczkiem
Warsztaty kawowe - focaccia z pomidorami
Focaccia z pomidorami
Warsztaty kawowe - deser
Deser lodowy o smaku tiramisu
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

    1. Ola, ze względu na pogodę?
      Ja espresso nie lubię – za dużo kawy w kawie😉 Za to we Włoszech po obiedzie piłam i nawet znajdowałam w tym przyjemność 😀

    2. Mam tak samo! W smaku mi nie odpowiada, chociaż we Włoszech po obiedzie to co innego 😊 ale dzisiaj taka pogoda, że na pobudzenie potrzebuję dużą dawkę kofeiny

    3. Jasne, rozumiem! Ja się pobudzam od rana owsianką – mam nadzieję, że to wystarczy 😀
      A kawę piję na deser po obiedzie – trochę inaczej niż większość ludzi.

    4. Im dłużej piszemy o kawie, tym bardziej mam na nią ochotę! I to nic, że jest ranek 😉
      Owsianki są super! Kiedyś próbowałam też opcji kawowej i kakaowej – też mi pasowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.